2010. április 1., csütörtök

Tűnődések a BL felett: Bayern München-Manchester United

(ez a cikkem a gondola.hu oldalán jelent meg)

Akkor most jó meccs volt, vagy unalmas? Ferguson elcserélte magát? Vagy van Gaal mesterien kivárta a megfelelő pillanatot, hogy lecsapjon?


Egy érdekes felvetéssel kezdem a két csapat Bajnokok Ligája mérkőzésének megtekintését. Egy unalmas meccset fogok látni, vagy történik majd valami váratlan? Mi okom van ilyen kérdést feltenni? Mivel egyik csapatnak sem szurkolok, így a drukker drukk nincs bennem, tehát izgulni sem fogok, hogy vajon nyer-e a szeretett csapatom, vagy nem.

A két edző eddigi munkássága és stílusa vetíti előre ezt a kérdést bennem. Louis van Gaal a Bayern edzője már több ország nagy csapatát vezette sikerre, most a münchenieket próbálja a saját képére formálni és sikerekre vezetni őket. Amit várok tőlük, hogy pozíciós játékkal rukkolnak elő, azaz, addig járatják a labdát, amíg az egész csapat olyan helyzetbe nem kerül, hogy kockázat mentesen és várhatóan eredményesen elindíthatnak egy támadás befejezést. Ehhez még hozzá jön az a „holland alapigazság”, hogy amíg nálunk van a labda, addig az ellenfél nem tud támadni.

Sir Alex Ferguson, aki már 24 éve irányítja a MU-t, mindent megnyert már életében és talán a ma még aktív edzők közül ő a legtapasztaltabb. A MU főleg idegenben egy stabil alapjátékot szokott játszani, lezárják a területeket és a középpályán egy védőfalat húznak, amit a hátvédsor megtámogat, illetve az elöl lévő egy vagy két csatár is visszazár a védekezés ideje alatt a középpályára. Ezt a stabil védelmi falat tolja egyre feljebb és feljebb a Manchester és próbálja az ellenfelet a saját kapuja elé szorítani és hibára késztetni, amit a gyors, erős és viszonylag technikás játékosaik megpróbálnak gólra váltani.

Tehát adva van egy labdatartó csapat és egy területet jól lezáró, kontrára váró csapat, lehet, hogy állnak majd egymással szemben és nem történik semmi, mert mindkettő a saját játékának megfelelően cselekszik? Vagy valamelyik mester már a kezdésnél kockáztat és valami váratlannal jön elő? Ezen várakozások és kérdések után nézzük a meccset, remélem nem nekem lesz igazam és lesznek váratlan fordulatok, izgalmak a mérkőzésen.

Mindjárt a kezdés váratlan fordulatot hoz, a Manchester középkezdés variációjával és az abból kialakuló szabadrúgás helyzettel nem tudott mit kezdeni a Bayern, Rooney góljával 0:1. Ezek szerint megvan a váratlan húzás, ami majd izgalmassá teszi a meccset. Mégsem jött be. A München nem reagált semmit a gyors gólra, játszotta az alap játékát, ami a labdabirtoklási arányban jól meg is látszott. A MU megrúgta az idegenbeli gólját és nem erőltette tovább a játékot. Aki nem szurkolt egyik, vagy másik csapatnak sem, az bizony nem rágta le a körmét izgalmában. Középpályás küzdelem, remek párharcok, nagy iram, helyzetecske itt, távoli lövés ott és nagyjából ez is volt az első félidő.

A második félidőben a Bayern kijött és nekiugrott a Manchesternek. Majd hogy két perc után nem jött a gól, szépen visszaálltak az első félidei alapjátékukra. Egy nagyobb társasággal néztem a mérkőzést és bizony a semleges szurkolók ásítoztak. A második félidő közepe unalmasan csurdogált.

Mi történik? A 70. Percben Ferguson kettőt cserél! Két szélső középpályást, már most az oldalvonalak mentén próbál majd labdát tartani és ezzel az egy nullás eredményt konzerválni? Louis van Gaal is cserél, csatár helyére csatár. Majd egyszer csak a semmiből Ribéry betalál egy szabadrúgásból. 1:1. Na végre, van még hátra 15 perc, talán ezzel felpörög a mérkőzés!

Hopp! Mit látok? Van Gaal és segítőinek a kezében színes nyomtatott papírlapok. Csak nem a mérkőzés online elemzésének a másolatai? Ki tudja?

Mindenesetre csere, Klose a pályán, így ő lesz legelöl, a másik két csatártárs mögötte, jöhetnek az ívelések a kapu elé. Jön is Butt kirúgása Klose lefejeli, Gomez nagy szólóba kezd a lefejelt labdával, majd ütközik és a lecsorgó labdára a harmadik Bayern csatár, Olic robban rá és közvetlen közelről a hálóba vágja. 2:1 a Bajoroknak.

Akkor most jó meccs volt, vagy egy unalmas találkozó? Ferguson elcserélte magát a 70. percben? Vagy van Gaal mesterien kivárta a megfelelő pillanatot ahhoz, hogy lecsaphasson a Manchesterre? Ki-ki döntse el saját száj íze szerint, én azt kaptam a meccstől, amit előzetesen vártam, a két csapat játszotta a saját alapjátékát és mindkettő egy nagyon pici váratlan dologgal megpróbálta meglepni a másik felet. Egyelőre ez a Bayern Münchennek sikerült jobban, a végső szót azonban majd csak a második mérkőzés lefújása után tudjuk kimondani.


Kun István

(a cikket a gondola.hu-n ITT olvashatod)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, megjegyzés írásnál mindig légy udvarias, és vállald a neved. Köszönöm!