Miért csendes a Csendes Edző?

A Csendes Edző egy új, jobbára ismeretlen fogalom a futball világában.
Tudja, mi az, amit megtanított a játékosainak az edzések alkalmával, ezért nincs szüksége túlzott vokális ráerősítésre. Tudja, mit várhat csapatától a mérkőzésen, ezért nem üvölt a játékosaival, nem szidja a pálya széléről a bírót, nem acsarkodik az ellenfelekre, és azok edzőjére: a csapatára koncentrál! Ha hibát lát a játékosaitól, végiggondolja, hogy a hiba kijavítását tanította-e már az edzéseken? Ha igen, akkor elég azt a hívó szót bemondania, amiről a gyerekek eszébe jut az adott gyakorlat és a hozzá tartozó megoldási lehetőség, lehetőségek. Ha még nem tanulta a csapat az adott hiba javítási módját, akkor pedig azon gondolkodik, mi az, ami kiválthatja ezt a hiányt, amivel az adott helyzetben ellensúlyozni tud, és arra hívja fel a játékosok figyelmét.

A Csendes Edző gondolkodik a mérkőzés közben.
Arra törekszik, hogy minél jobban segíteni tudja a csapatát. Persze ő is ember. Előfordul, hogy rákényszerül megemelni a hangját, mert technikai vagy taktikai hívószavakat kell bekiáltania a játékosainak, a siker érdekében. De ez konstruktív, hasznos, aktuális információ, nem káromkodás, szidás, korholás. Nem győzöm eleget hangsúlyozni: csak rajtunk, rajtad múlik, mikor szakítasz az önuralmát vesztett, pálya széléről üvöltő, idegesen gesztikuláló edző hagyományos képével. Hogy mikor kezded azt elvárni az edzőktől, ami a vállalt hivatásuk: hogy ismerve őket példát mutasson a gyerekeknek, és sikerre eddze a csapatát.

„Tudom mire képesek a játékosaim, hiszen én tanítom nekik a focit.
Tudom mikor, kihez, hogyan kell szólni.
Ha állandóan emelt hangon beszélnék, ahhoz hamar hozzászoknak a gyerekek, de a félelem és a frusztráció mellett más hatást nem érnék el vele.
Ha figyelek a csapatomra, akkor tudni fogom mikor, és mivel tudom őket kimozdítani a fásultságból, a fáradtságból, vagy, hogy mivel nyugtathatom meg őket ha izgulnak, s e miatt pillanatnyi koncentrációzavarral küzdenek. 
Mind ezt annak érdekében, ami a lényeg: hogy sikerélményhez jussanak a gyerekek.”


Kun István
a Csendes Edző

info@kiddy11.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, megjegyzés írásnál mindig légy udvarias, és vállald a neved. Köszönöm!

Loading...