2009. február 8., vasárnap

Hogyan válassz futballcipőt?

„A futball akkor jó, ha ösztönös, szívből jövő. Majd utána beszélhetsz, de a mérkőzésen csak játssz!”

Barry Hulshoff


Azonban a maximumot, csak igazán jó felszerelésben tudod kijátszani Magadból.

Az alábbi pár tanács abban igyekszik segíteni Neked, hogy könnyebben megtaláld minden profi futballista elengedhetetlen társát, a nagy gólok, a zseniális cselek alapvető segítőjét:

A TÖKÉLETES FUTBALLCIPŐT!


Te fogod hordani – Neked kell dönteni!

A futballcipő vásárlásnál alapvető fontosságú a lábadhoz illő méret kiválasztása.

Ne engedd az esetleges kísérőidnek, szüleidnek, barátoknak, hogy beleszóljanak a választásodba. Egy rossz cipő tönkre teheti játékodat a pályán!

Mivel az emberi test aszimmetrikus, a jobb oldal nem tükörképe a balnak, tehát lábfejünk sem egyforma. Ha focicipőt vásárolsz, mindig, mindkét cipőt próbáld fel, még a boltban.

Fontos bekalkulálnod: mindegy, miből készül egy cipő, az első játék alkalmával biztos, hogy engedni, tágulni fog valamennyit.


Ahány ház – annyi szokás

A labdarúgó játékosok szokásai eltérőek.

Van, aki két zokniban, van, aki csak egyben, van, aki egy zokniban és egy sportszárban játszik, és van, aki gyógy talpbetétet vagy egyéb kiegészítőt, mondjuk bokavédőt használ. Bármelyik csoportba is tartozol, a focicipő vásárlásnál mindig vidd magaddal a vastag zoknidat vagy sportszáradat, és azzal együtt próbáld fel a kiválasztott cipőt. A vastag zokni vagy sportszár használata miatt, akár egy számmal nagyobb cipőre is szükséged lehet!

Ha otthon felejtetted a sportszárat, kérj az eladóktól próba sportszárat, mert lényeges, hogy úgy próbáld fel, ahogy később játszani fogsz benne. Ha már rajtad mindkét cipő, állj fel benne! Mozogj, helyezgesd a testsúlyod, hogy érezd, milyen lesz az új cipőd játék közben?

Ha a bolt nagysága engedi, kocogj, sprintelj párat, sőt! Kérj egy labdát az eladótól és próbáld ki, hogy szuperál az új szerzeményed? Dekázgass, rúgj egyet, kettőt, mozogj kedved szerint úgy, mintha a pályán lennél. Hamar kiderül, hogyan illeszkedik a lábadra a cipő, és mennyire érzed a labdát benne. Ha még sem jól választottál, még mindig ott a lehetőség, hogy másik cipőt vegyél.

Az árcédula fontos – de nem lehet a legfontosabb

Ha rendszeresen focizol, elengedhetetlen Számodra a kiváló minőségű cipő.

A megfelelő futballcipő kényelmes, jól párnázott, tökéletesen illeszkedik a lábadra és jó a szellőzése.

Fontos szempont a tartósság, hiszen egy jó cipő nem mehet szét a lábadon, pár hét alatt.

Ha többféle pályán is játszol (terem, műfű, salak), és megteheted, válassz cipőt minden terepre külön-külön. Nagy kockázat teremcipőben játszani a műfüvön / salakon, mert ezzel növeled a sérülések esélyét.


Fűzz és fuss!

Sokaknak eszébe sem jut a cipőkötés fontossága, pedig nem elhanyagolható dolog.

Akkora jelentőséggel bír egy megfelelően megkötött cipőfűző, akár egy sportszár vagy egy bokavédő használata.

Egy jól megkötött cipőfűző is befolyásolhatja a méretet, fűzőtől függően akár fél számmal nagyobb cipőre is szükséged lehet.
Focicipők esetében kétféle fűzési mód az elterjedt: a hagyományos fűzés és az aszimmetrikus úgynevezett "oldalfűzős" rendszer.
Biztos találkoztál már olyan focicipővel, melynél a fűzőrendszert "elrejtették". A cipőfűzés itt is ugyanolyan fontos dolog, mint a többi cipőnél, az ilyen cipőknél a fűzőt kizárólag a jobb labdaérzékelés érdekében rejtették el szem elől.

Tiéd a legjobb cipő, amit csak választhattál?

De a történet itt nem ér véget - azért, hogy sokáig szolgáljon, folyamatosan tenned kell.

Edzés vagy meccs után mindig tisztítsd le nedves szivaccsal a felsőrészét és a talpát is, és utána töröld szárazra.

Amennyiben bőr felsőrésze van cipődnek, nem árt heti rendszerességgel a tisztítása után kibokszolni. Figyelj, hogy a táskádban, vagy a szekrényben úgy tárold, hogy ne sértse fel semmi.

Ügyelj az épségére, így sokáig élvezheted majd az új, profi futballcipőd minden előnyét, és kényelmét!


A választék hatalmas..

Íme néhány igazán jó focicipő - a teljesség igénye nélkül.


NIKE

A NIKE Tiempo vonalas cipői bőrből készülnek, hagyományos vonalvezetéssel. Többnyire fekete felsőrész jellemzi, de olykor előfordul fehérben is. A Tiempo arca Ronaldinho.

A T90 vonalnál a cipő felső része szintetikus anyag, jellemző rá az aszimmetrikus fűzési rendszer. A T90 jelentése, teljes 90 perc a pályán – ez a kényelemre hívja fel a figyelmet. A T90 arca Rooney.

A Mercurial Vapor vonal csoportjába tartoznak a csatárok legkedveltebb cipői. Jellemzői a könnyű súly (a legkönnyebb focicipő 196 gr!) és a szintetikus felsőrész. Mivel tökéletesen illeszkedik a lábra, ezáltal nagyon keskeny. A Mercurial Vapor arca Cristiano Ronaldo.


ADIDAS

Az Adidas Predator cipők a tiszta játék képviselőihez szólnak, az erő dominál bennük, általában bőrből készülnek. Ezek a legkényelmesebb Adidas focicipők. A Predator játékosai Beckham, Ballack, Vieria, Xavi, Lampard, és Horvath.

Az F50 Unit az aréna ördögeinek készült. A legkönnyebb Adidas cipők taroznak ide, szintetikus felsőrésszel, csatároknak ajánlva. A talpfajták, stoplik variálhatóak. Az F50 Unit játékosai Messi, Robben, Podolski, Adebayor, Cissé, Sándor, és Dzsudzsák.

Az AdiPure cipők az elegáns játékosok kedvencei. Bőrből készült, klasszikus, letisztult forma jellemezi, a Copa Mondial örökségét folytatja. Az AdiPURE játékosai Kaka, és Del Piero.


PUMA

A Puma V 08 Tricks gyors játékosoknak, csatároknak készült, a cipő formáját a teljesítmény határozza meg, jól idomul a lábfejre.

A V-Konstrukt energikus játékosoknak ajánlott, ultra vékony bőr felsőrészével a lábfej formájához igazodik, tökéletes tapadású stoplikkal van ellátva. A V-Konstrukt játékosai Buffon, Hildebrand, Eto’o, Hleb és Ljunberg.

A King vonal tipikusan irányító játékosoknak készült, a gyorsaság és kényelem ötvözetével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, megjegyzés írásnál mindig légy udvarias, és vállald a neved. Köszönöm!