2010. április 20., kedd

BL: Ki állítja meg Messit?

(ez a cikkem a gondola.hu oldalán jelent meg)

Ma nagyon úgy néz ki, hogy aki megállítja, az megnyerheti a bajnokok ligáját. Különben a Barcelona simán a döntőbe jut és ott is nyer.

Ki állítja meg Messit?

Az egész hátralévő BL szezon egyik legfontosabb kérdése ez. Ma nagyon úgy néz ki, hogy aki megállítja az aranylabdást, az megnyerheti a bajnokok ligáját, különben a Barcelona simán a döntőbe gyalogol és ott is diadalmaskodni fog.

Az Internazionale csapatának azért biztos lesz ehhez egy-két szava. Mourinho nagy taktikus hírében áll, biztosan megnézte már számtalanszor a katalánok ellen a csoportban lejátszott két mérkőzésük felvételét, kielemezte, kivesézte minden képkockáját és készül a taktikai terv. Találgassunk, vajon csapat szinten egy egységes csapatjátékkal akarja megállítani a Barcelonát, vagy emberfogással szeretné kikapcsolni Messit, netán azzal próbálkozik, amivel a Real Madrid az El Clásico-n, hogy a barcelonai középpályásokat, akik tömik labdával Messit, próbálja meg kikapcsolni a játékból? Xaviról egyszer maradt le a madridi védelem, mindjárt góllal is fizetett érte.


Emberfogás?

Ki fogja Messit? Cambiasso? Rá lehet bízni, biztos, hogy keményen odalép majd a válogatottbeli csapattársának nem egészen két hónappal a világbajnokság előtt? Illetve feláldozza-e Mourinho azt a labdaszerző középpályását az emberfogás miatt, aki a csapat tengelyét adja, aki a csapatnak a stabilitását jelenti? Vagy rábízza az emberfogást Samuelre? Csakhogy ő is csapattárs az argentin válogatottban, lesz-e mersze odalépkedni Messinek? Vagy valamelyik kevésbé karakteres játékosára bízza a mester ezt a piszkos munkát? Akkor viszont félő, hogy az az ember a kiállítás sorsára fog jutni, mert Messi hihetetlen mozgékony és nagyon stabilan áll a lábán, nem esik el, mindig talpon akar maradni. Ha ő elesik, akkor ott már komoly szabálytalanság történt, ezt viszont tudják a bírók is, meg talán egy picit védik is a zseni támadót – mondjuk én is azt tenném, ha bíró lennék. Egy szó, mint száz, az emberfogás Messi ellen megoldhatatlan feladatnak látszik.


Fogja a csapat?

A csapat szintű semlegesítésnek is megvannak a hátrányai, hiszen ha Messi lendületbe jön, akkor néha még négy védő is kevés ahhoz, hogy megállítsák, ez pedig olyan súlyos helyezkedési eltolódásokat von maga után, amit nehéz korrigálni. Hiszen, ha négyen az ördöngösen cselező csatárt próbálják meg semlegesíteni, akkor a többiek maradnak üresen és azt már számtalanszor bemutatta a Barca, hogy Messin kívül is tele van sztárokkal, akik képesek bármikor gólt lőni.


Letámadás?

Amiről itt még nem ejtettünk szót, az az a teljesen meglepő húzás lenne az Inter mesterétől, hogy teljes letámadással megpróbálná megakadályozni a Barca labdabirtoklását már a vendégek térfelén. Ezt meglépni a világ egyik, ha nem a legjobb labdabirtokló csapata ellen, mindenki szerint felér egy öngyilkossággal.

Azonban Mourinho ezért a világ egyik legjobb edzője, hogy ki tudja választani a kínálkozó lehetőségek közül a legjobbat. Ha lehetne egy kívánságom, akkor én azt kívánnám, bárcsak a letámadásos variációval küldeni fel az Internazionalt a Barcelona ellen, mert akkor egy nagyon látványos és igen izgalmas meccset láthatnánk sok helyzettel és sok góllal.


Kun István

(a cikket a gondola.hu-n ITT olvashatod)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, megjegyzés írásnál mindig légy udvarias, és vállald a neved. Köszönöm!