2009. március 16., hétfő

Gyerekpénzügyek

cv

Mai világunkban sok gyerek már az előtt eladósodik, mielőtt egy fillért is keresett volna!
Keresete még nincs, de havi rezsije már van, ami a mobiltelefon-számlájából, bankszámlájából stb. jön össze. Hát nem pont erről szól a mostani pénzügyi válság is?

Kifejezetten szülőknek ajánlom figyelmébe a csodasuli oldaláról kiollózott alábbi elgondolkoztató, és valóban hasznos cikket!


Mit tehetsz, hogy gyermekedből NE ADÓST nevelj?

1. Helyénvaló NEM TUDNI a választ

Nemrég beszélgettem tizenéves(!) unokaöcsémmel. A beszélgetés mély benyomást tett rám.

A lényege ez volt:

- "Szar az élet. Elnézem anyámat és apámat, ahogy nap mint nap teljesen lestrapálva jönnek haza a munkából. Nem akarok ennek a mókuskeréknek a csapdájába esni, de nem látok semmi reményt az elkerülésére. Tényleg erről szól az élet? Mi az értelme? Most komolyan: ezért tanuljak? Ezt nem gondolhatod komolyan!”

- Andris! - mondtam neki - talán nem találod nagyszerű válasznak, de büszke vagyok rád! Nem tudom neked megígérni, hogy megtalálod a VÁLASZT, és megoldódik a dilemmád. Tudom, hogy válaszokat akarsz, és azokat nem mindig kapod meg azonnal. De a kellő kérdéseket teszed fel, és ez az IGAZÁN fontos."

Az emberek évezredek óta tesznek fel NAGY KÉRDÉSEKET. A fenti történethez kapcsolódóan benned, mint szülőben, vajon milyen kérdés merült fel?

Amikor Kolumbusz hajóival megközelítette Amerika partjait, az őslakosok - bár a tengerparton voltak - NEM látták a hajókat!

Amit nem ismerünk, az nincs. Amit nem tudunk elképzelni, azt nem látjuk.

Mit gondolsz, milyen érzés lehetett vajon annak idején az őslakosoknak NEM látni a hajókat, és aztán egyszer csak az agyban egy kattanás után meglátni azokat?

A hajók valójában pont ott voltak az azelőtti percekben is, amikor még NEM látták őket. Hát én ehhez a "vakság" érzéshez tudom hasonlítani azt, ha nem kezded egy kicsit jobban beleásni magad gyermeked pénzügyi nevelésének hogyanjába.

FONTOS! Ezt a témát sehol nem tanítják a kisgyerekeknek!

Ezért Neked kell ezt megtenned. Mély meggyőződésem, hogy a szóban forgó téma szó szerint gyermeked jövőbeni sikerét alapozza majd meg. Ezért érdemes itt maradnod velem. Csak nyerhetsz!

A tudással, amelyet erről a témáról itt megszerezhetsz, és gyermeked javára fordíthatsz, olyan fejlődést érhetsz majd el mind gyermekednél, mind magadnál, hogy évértékelésnél az év egyik döntő pillanatának fogod tekinteni ezt a napot – és tudod, én akkor vagyok igazán boldog, ha azt hallom, hogy segíthettem.

2. Gyerek pénzügyek 7 éves kortól, azaz hogyan alapozhatod meg gyermeked pénzügyi sikereit az életben már MÁTÓL!

Készülj fel, mert intenzív lesz, és dolgoznod is kell benne!

Sokat kell olvasnod és dolgoznod a feladatokon. Ezt a minimális befektetést kell csupán egyelőre megtenned ahhoz, hogy gyermeked számára azokat az információkat megszerezd, amelyek révén a pénzt mágnesként fogja magához vonzani.

Szükséged van némi pénzügyi tudásra és segítségre ahhoz, hogy gyermeked pénzügyeit a legszilárdabb alapokra helyezd?

Csak akkor olvass tovább, ha a fenti kérdésre a válaszod: IGEN!

FONTOS! Az itt található feladatokat feltétlenül kövesd végig, és csináld meg!

Először két feladatot kell majd elvégezned. Ne halogasd, és nem mondd azt, hogy majd később elolvasod és visszatérsz. Úgyis tudod, hogy... És tudod ki az, akivel "kibabrálsz"? Bizony, bizony, saját magad és a gyermeked.

Hadd kezdjem egy olyan történettel, amit nemrég olvastam egy könyvben:

Amikor kisfiúnk született, a feleségemnek és nekem szükségünk volt egy babatakaróra a bölcsőjébe.

Lányunknak, aki akkor három és fél éves volt, nem is egy régi takarója volt a gardróbjában.

- Mit csináltok a ruhatáramban? – kérdezte.

- Csak előveszem az egyik régi plédet – mondta a feleségem.

- Miért?

- Azért, hogy az új kisöcsédnek adjuk.

- Az kell nekem! – sikította a lányunk.

- De drágám – szólaltam meg –, még csak nem is tudtál róla, hogy ott van ez a régi takaró.

- Akkor is kell nekem!

- Feleségemmel kétségbe esve néztünk egymásra. Mitévők legyünk? Ekkor a nejemnek hirtelen támadt egy nagy ötlete.

- Elfogadsz érte öt dolcsit? – kérdezte.

- A sírás abbamaradt.

- Rendben.

Veled is előfordult hasonló helyzet?

A történet jól szemlélteti, hogy a szülő a nehéz helyzeteket a legtöbbször ösztönösen próbálja megoldani, ami persze a legleleményesebb megoldásokhoz vezethet.

A pénz azonban egy olyan „dolog”, amellyel kapcsolatban szélsőséges érzések és vélemények vannak. Biztos lehetsz abban, hogy most, amikor Te olvasod ezeket a sorokat, és a saját véleményedet mondogatod magadban, ugyanebben a percben egy másik szülő pont a fordítottját fogalmazza meg magában.

Ezért ahhoz, hogy a legjobban segíthess gyermekednek abban, hogy a pénz szolgálja őt és ne fordítva, először NEKED kell megismerned és megértened, hogy Te mit gondolsz a pénzről.

Kérlek, saját érdekedben feltétlenül végezd el a következő két feladatot!

# 1. feladat - Ismerd meg, mit gondolsz a pénzről és a jólétről!

Ha teheted, nyomtasd ki ezt az oldalt, és jelöld be azokat a mondatokat, amelyek által megszólítva

érzed magad!

• A pénz kicsúszik az ujjaim közül.

• Aki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli.

• A pénz jellemromboló.

• Ha én kapok pénzt, az valakinek hiányzik.

• Csak az lesz gazdag, aki takarékoskodik.

• A siker mértéke a pénz.

• Én szeretem a pénzt.

• Van a pénznél fontosabb.

• A pénz nem boldogít.

• Ha a gyermekeim gazdagságban nőnek fel, a jellemükön esik csorba, és a drog rabjaivá válnak.

• A pénz tiszta energia.

• Vonzom a pénzt, mint a mágnes.

• Elégedj meg azzal, amid van!

• A pénz hasznos.

# 2. feladat - Tisztázd magadban, hogy mit is gondolsz valójában a pénzről!

Képzeld el, hogy nagyon gazdag vagy. Írd le, hogy mit értesz a bőség fogalmán (tőke, pénz, vagyon stb.)! Milyen előnyei és hátrányai vannak? Írd le szépen egymás alá:

Előnyök és Hátrányok

Milyen az előnyök és a hátrányok aránya? Melyik rublikához írtál többet?

***

3. A pénz elméletben oly könnyen megérthető,

hogy azt hinnénk, több ember kezeli hozzáértéssel a gyakorlatban is. Ám ez nincs így.

A pénzügyek a legtöbb családban válnak sokszor hadszíntérré nem csupán a szülők és a gyerekek, hanem a két szülő között is. Emlékezz csak vissza a legutóbbi „Anya vedd meg, de most azonnal!” helyzetre, amikor gyermeked valamit nagyon akart, amit Te nagyon nem akartál megvenni!

A jó hírem, hogy ilyen és hasonló helyzeteket ezentúl nem nyűgként és kellemetlenségként fogod átélni, hanem nagyszerű alkalomnak fogod látni gyermeked pénzügyi intelligenciájának fejlesztésére.

A pénznek mindig akkora a jelentősége, amekkorát tulajdonítunk neki. A pénz akkor válik központi kérdéssé, ha anyagi nehézségeid vannak.”

#3. feladat

Kérlek, tedd fel a következő kérdéseket gyermekednek, írd le őket, és gondolkozz! Ebből megtudhatod, hogy mit tanítottál Te neki eddig a pénzről, és honnan indultok.

Útmutató a kérdezéshez:

- Ne kommentáld, amiket mond.

- Csak kérdezz.

- A végén köszönd meg, hogy megosztotta veled a véleményét.

1. Mit tanítottunk neked mi - a szüleid/nagyszüleid - a pénzről? Itthon mit hallasz ezzel kapcsolatban?

2. Tudod mi a zsebpénz?

3. Félreteszel a zsebpénzedből vagy elköltöd teljesen?

4. Te mit gondolsz a pénzről?

5. Fontosnak tartod a pénzt?

6. Mit gondolsz azokról, akiknek szerinted sok pénzük van? Ki a gazdag? Ki a szegény?

7. Te hová sorolnád saját magadat és a családodat?

8. Ha Tiéd lenne a világ összes pénze, mit tennél a szabadidődben? Hol élnél? Mivel töltenéd a napjaid?

9. Szerinted hány éves korodban mehetsz nyugdíjba?

10. Ha majd nyugdíjas leszel, mennyiből kell megélned: többől vagy kevesebből, mint most? Van erre valamilyen terved? Ha van, akkor mi az? Hogyan szeretnéd leélni az életed?

Ha leírod a válaszokat, pontos képet fogsz kapni arról, hogy milyen hiedelmek vannak gyermeked fejében a pénzzel kapcsolatban, és talán a Te fejedben is...

4. A megtakarítás valódi okai

Először is arra a kérdésre szeretnék válaszolni, amely sejtésem szerint számos szülőben megfogalmazódik: vajon, ha a pénzről tanítgatom gyermekemet, nem fog harácsoló uzsorássá válni

tőle? A válaszom természetesen az, hogy nem - mindaddig, amíg ésszerű dolgokra okítjuk őket. Valójában az egyik fő célkitűzésünk, amikor gyermekeinket meg akarjuk tanítani a pénzzel bánni, éppen annak megelőzése, hogy valaha harácsoló uzsorásokká váljanak.

Minél átfogóbban megértik a gyerekek a pénz mibenlétét, - és minél kényelmesebben érzik magukat a jelenlétében - annál kevésbé valószínű, hogy idősebb korukra az anyagiasság maga alá gyűrje őket, és a pénz megszállottjai legyenek.

Korántsem vagyok egyike azoknak, akik azt bizonygatják, hogy a kapzsiság jó dolog. A kapzsiság valójában módfelett rossz dolog, mert kielégíthetetlen, és mint minden függőség, csak boldogtalansághoz vezet.

Amikor gyermekeinket a pénzzel kapcsolatos tudnivalókra okítjuk, egyik célunk éppen az, hogy immunissá tegyük őket a kapzsiságra, mégpedig azáltal, hogy segítségünkkel megtanulják ésszerűen és érzelemmentesen szemlélni a pénzt; olyan gyakorlati eszközként, mellyel jobbá tehetik az életüket.

Az ember részben azért tanul a pénzről, hogy ne kelljen folyton rajta rágódnia, és senki nem tölt több időt azzal, hogy pénzügyeken tépelődik, mint az,

- aki tart tőle,

- aki nem érti meg, vagy

- aki szándékosan megpróbálja semmibe venni.

Célunk olyan gyerekeket felnevelni, akiket nem borítanak el az élet pénzügyi oldalának hullámai, és e cél elérésének nem is egy módja van. Itt és most válogathatsz majd az ötletek közül, ihletet meríthetsz saját ötleteid kiagyalásához, esetleg hagyhatsz mindent a régiben, és remélheted a legjobbakat.

Gyermekeim pénzügyi érdeklődése

Saját gyermekeim érdeklődése a pénzügyek iránt az évek során hol elnyugodott, hol felbuzdult, amire időnként nagy hatással volt az, hogy mennyi házi feladatuk volt, vagy éppen mi iránt éreztek ellenállhatatlan vágyat a bevásárlóközpontban.

Mindamellett, senki életét nem uralhatják azok az elképzelések, amelyeket másvalaki alkotott a pénzről, még akkor sem, ha az illető pénzzel kapcsolatos gondolatai sziporkázóak.

A kérdés azonban nem hagyott nyugodni:

Mit is kéne tennem, hogy felkeltsem gyermekeim figyelmét a takarékosság iránt?

Ha a bankba betett pénzünk nap mint nap megduplázódna, nem jelentene nehézséget, hogy felkeltsük gyermekeink érdeklődését a takarékbetétek iránt. Az ördögbe, Te is rögtön nyitnál egyet, ugye?

Olyan megtérülési arányokat kell tehát felkínálnunk nekik, amelyek izgatóan magasnak tűnnek a szemükben, s mely láttán saját jó szántukból határoznak úgy, hogy a takarékosság egészen jó ötlet.

A kamatlábnak tehát elég magasnak kell lennie ahhoz, hogy egyetlen hónap leforgása alatt a valódi gyarapodás vitathatatlan bizonyítékául szolgáljon a gyereknek - alkalmasint ez az az időtáv, amelyet egy hatéves még belát, és el tud képzelni.

5. Az ANYA BANK megalakulása

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy egyik kereskedelmi bank sem kínál elég vonzó kamatlábat, ezért úgy határoztam, hogy megnyitom a saját bankomat, az Anya Bankot.

A saját bank nyitásának fantasztikus ötlete sajnos nem az én találmányom (bár az lenne!). Valójában egy könyvből szedtem ezt az ötletet, amelyet Neked is csak ajánlani tudok.

Lassan két éve, hogy megalakult az Anya Bank és megszerezte első betéteseit: két büszke és boldog gyermekemet, Dorinát és Kristófot.

- Milyen szabályrendszer szerint működik az Anya Bank?

- Milyen kamatokat fizet?

- Mennyi zsebpénzt kapnak a gyerekek?

# 4. feladat - Hogyan létesíts saját bankot?

Gondolkodj el!

- Te milyen feltételek mellett nyitnád meg a saját bankodat?

- Mi lenne a bankod neve?

- Mi lenne a pontos célja?

- Ki lehetne betétese ennek a banknak?

- Ki és hogyan vezetné a könyvelést?

Látod, rengeteg kérdés megválaszolása szükséges egy saját bank felállításához, mégis majd meglátod, milyen egyszerűen létrehozható és működtethető.

Ez az egyik ilyen egyszerű módszer, amelyet most megmutatok neked. De itt még nincs vége!

Maradjunk azonban még az ANYA Banknál, és nézzük meg, hogyan működik!

Pontos útmutatót fogsz kapni, hogyan érdemes elkezdeni, milyen kamatlábakkal, milyen kezdőösszeggel stb.

6. Voltaképp mi is az a bank?

A kisgyerekek hamar rájönnek, hogy a bankok nagy és unalmas boltok, ahová a felnőttek pénzért járnak. Azt viszont, hogy mit kell tenni a felnőtteknek cserébe – vagy, hogy kell-e tenniük érte bármit is – eleinte még rejtély övezi. Emlékszem, néhány évvel ezelőtt, amikor fiam véletlenül meghallotta, amint férjemmel arról beszélünk, hogyan fizessünk ki egy nagy kiadást, Kristófom érthetetlenül ránk nézett, és azt kérdezte: Miért nem mentek el a bankba, és veszitek ki a falból a pénzt?

6.1. Anya Bank születik

Tisztában voltam vele, hogy egyetlen kereskedelmi bank sem kínál elég vonzó kamatlábat, úgy határoztam tehát, hogy megnyitom a saját bankomat, amelyet Anya Banknak neveztem el.

Az Anya Bank megalakulását követően arra bíztattam gyermekeimet, hogy legyenek ők az első betéteseim. Elmondtam nekik, hogy arra szeretném buzdítani őket, hogy pénzük egy részét takarítsák meg ahelyett, hogy tüstént elköltenék.

Az Anya Bank létrehozása tulajdonképpen nagyon egyszerű volt.

A számítógépemen egy Excel táblában mindkét gyermekem számára nyitottam egy folyószámlát. Minden hónap nyolcadikán a gyerekek zsebpénzét beírtam a táblázatba, amely automatikusan kiszámolta az egyenlegüket.

Ha hétfő, akkor kamat-jóváírás

Minden hétfőn van kamatjóváírás, amelyet szintén egyszerűen automatizáltam az Excel táblázatban. Hozzáteszem, hogy mind a zsebpénz-jóváírást, mind a kamatszámítást sima egyszerű fehér papíron is épp olyan jól el lehet végezni. Szóval ne aggódj, ha nem láttál még Excel táblát.

A számítógép egy praktikus kellék mindenki számára, aki gyerekeknek vezet bankot, de korántsem nélkülözhetetlen.

6.2. Az Anya Bank megnyílt

Amikor megnyitottam az Anya Bankot, eleinte lelkesen nyomtattam számlakivonatokat gyermekeimnek, sőt elemzéseket készítettem kiadásukról. Gondoltam, szeretnék tudni a gyerekek, hogy tegyük fel, pontosan mennyi pénzt költöttek plüss állatra, édességre, katonákra egy hónapban, egy negyedévben vagy esetleg szeretnék áttanulmányozni, hogy mennyi pénzt zsákmányoltak össze az elmúlt év során.

Kiderült, hogy szemernyi kíváncsiság sem él bennük az efféle dolgok iránt, és bár bájosan mosolyogtak, köszönték, de nem kértek a nyomtatott egyenlegekből vagy tanulságos összesítésekből.

Az Anya Bank adminisztrációs oldala engem lázba hozott, őket viszont a legkevésbé sem.

A gyerekeket csak aktuális egyenlegük érdekelte, legutóbbi kamatjóváírásuk és az, hogy vajon beírtam-e a nagymamától szerzett pénzt, amelyet rögtön odaadtak nekem, hogy csak kamatozzon az Anya Bankban, hiszen jól tudták, hogy az Anya Bank királyi kamatot fizet.

Eleinte csalódott voltam, hogy 7 és 9 éves gyermekeim ilyen csekély érdeklődést mutattak a könyveléssel és összefüggésekkel kapcsolatban, de aztán rájöttem, hogy csalódottságom indokolatlan volt. A betétesek számára a takarékosság célja a jutalom. Ez érthető is.

7. Alapítsd meg saját Anya Bankodat!

Természetesen, hogy ha úgy döntesz, hogy bankot nyitsz, meg kell határoznod a zsebpénz mértékét, a kamatlábat és egy - két szabályt. Ezeket neked kell eldöntened, azonban segítségül nyújtok itt számodra néhány megfontolásra szánt szempontot.

7.1. A kamat

- A kamatlábnak elég magasnak kell lennie ahhoz, hogy egyetlen hónap leforgása alatt a valódi pénzgyarapodás vitathatatlan bizonyítékul szolgáljon a gyereknek.

- Az is fontos, hogy a kamatlábnak ahhoz is elég magasnak kell lennie, hogy kézzelfoghatóvá tegye a gyerek számára a kamatos kamat csodáját, mégpedig oly módon, hogy a betét értékét nem sokkal több, mint egy év alatt megduplázza.

A fentieket figyelembe véve a kamatot heti 1%-ban határoztam meg, ami kamatos kamat lévén évi közel 68%-nak felel meg.

7.2. A zsebpénz

Gondold végig, hogy mit kell a zsebpénznek fedeznie (édesség, apró játék, újság, nyaralás alatti fagyik stb.)! Tisztázni kell, hogy ki miért fizet.

Én úgy kezdtem, hogy megkértem gyermekeimet, igényeljék meg azt a zsebpénzt az Anya Banktól, amennyire feltétlenül szükségük van. Ezt az igénylést írásban kértem benyújtani, amiben meg is kellett indokolniuk a kért összeg nagyságát.

A lényeg, hogy a zsebpénznek elég magasnak kell lennie, hogy lehetővé tegye az elengedhetetlenül szükséges kiadásokon felüli költekezést is, de nem szabad olyan nagynak lennie, hogy kimeríthetetlennek tűnjön.

A zsebpénzzel kapcsolatban még bővebben írok, mert ennek mértékével és működtetésével kapcsolatban egy-két alapelvet le kell még fektetnünk saját Anya Bankod megfelelő működtetéséhez!

7.3. És te mit nyersz azon, ha egy bankot működtetsz a gyermekeid számára?

Ahogy bármely bankár, megkapod betéteseid pénzének használati jogát arra az időre, míg betétként nálad van. Súlyos kamatot kell fizetned, ám áldozatodért cserébe abban az elégtételben részesülsz, hogy tudod, gyermekeid erőfeszítés nélkül vértezik fel magukat a felnőtt élet felelősségére.

És ha arra gondolsz, hogy mennyivel drágábban jönnél ki, ha gyermekeid felelőtlenek lennének a pénzügyekben, akkor nem is tűnik olyan magasnak az a kamatláb.

7.4. Részlet az Anya Bank nyitóbeszédéből

Bankod megnyitásánál fontos, hogy elmondd a következőket:

„Ha vagyonotok egy részét megtartjátok magatoknak ahelyett, hogy nyomban elköltenétek, rövid idő alatt képesek lesztek megkétszerezni vagy akár megháromszorozni a zsebpénzeteket. Minél többet takarítotok meg, és minél tovább meg is tartjátok ezt az összeget, annál többet áll majd módotokban költeni.”

Kíváncsi vagyok a gondolataidra és az ötleteidre. Írd meg, ha fellelkesedtél, és elhatározásra jutottál:

"Saját Anya Bankot nyitok!"

8. A zsebpénz

A zsebpénzzel kapcsolatban a legkülönbözőbb és szélsőségesebb vélemények vannak. A széles körben elfogadott elképzelések közé tartoznak a következők:

- A gyerek zsebpénzét elég alacsony összegben kell meghatározni, hogy megakadályozzuk az esztelen költekezést.

- A gyerektől meg kell követelni, hogy minden megkapott zsebpénzének egy részét megtakarítsa.

- A gyerektől meg kell követelni, hogy minden zsebpénzének egy részét jó célokra fordítsa.

- A gyerek zsebpénzét bizonyos háztartási munkák elvégzéséhez vagy az iskolai érdemjegyeihez kell kötni.

A fent felsorolt elképzelések egyikével sem értek egyet.

8.1. A túl fukar zsebpénz

Létezik egy nagyon mulatságos angol gyermekkönyv-sorozat (Richmal Crompton az írója), amely egy tizenéves fiúról, William Brownról szól, akinek soha nincsen elég pénze.

Hivatalos zsebpénze elenyésző, és még azt is csak hébe-hóba kapja meg, mert az apja állandóan megnyirbálja a károk költségei miatt, amelyeket okozott.

Következésképpen azon ritka alkalmakkor, amikor ő és barátai egyszer csak hozzájutnak néhány pennyhez, azonnal és hűbelebalázs módjára el is verik a pénzt, mielőtt még valamely rosszmájú felnőtt kieszelhetne egy ürügyet, hogy kiürítse a zsebüket.

Ők aztán nem takarékosak. Pénzügyi terveik nem terjednek tovább a nap végénél. Amikor majd felnőnek, a végsőkig lecsupaszítják a hitelkártyáikat.

Azoknak a gyerekeknek, akik

William Brownhoz hasonlóan kíméletlenül fukar kézzel mért zsebpénzt kapnak, nincs rá semmi okuk, hogy hosszú távra gondolkozzanak.

Nem látják értelmét a takarékosságnak, mert jól tudják, bevételeik túl soványak ahhoz, hogy valaha is összegyűjthessenek egy jelentősebb összeget. Amikor ezek a gyerekek pénzhez jutnak, hajlamosak hebehurgya módon a nyakára hágni.

Annak érdekében, hogy az ilyen gyerekeket felelős vásárlókká alakítsuk, lehetőséget kell adnunk nekik a költekezésre. Arra van szükségük, hogy bölcs és ostoba döntéseik meghozatalára egyaránt esélyt kapjanak, és elengedhetetlen, hogy ezt az esélyt meglehetősen gyakran kapják meg. Így tud csak kikristályosodni számukra a bölcsesség és az ostobaság közötti különbség.

Én sem kezdtem felelősségteljessé válni pénzügyeimben mindaddig, míg nem volt elegendő pénzem arra is, hogy hébe-hóba eltékozolhassak belőle.

Nem arra akarod tanítani gyermekeidet, hogyan tartsák fenn magukat a semmiből,

hanem arra, hogy hogyan gazdálkodhatnak értelmesen annak a bőségnek a hasonmásával, amelyet reményeid szerint egy napon dolgozó felnőttként megszereznek maguknak.

Segíteni akarsz nekik, hogy felkészülhessenek felnőtt életük azon pillanatára,

amikor befejeződik a tanulmányokért vívott harc, és elkezdenek több pénzt keresni, mint pusztán az élelmiszerre és a lakbérre szükséges minimum.

Segíteni akarsz nekik, hogy jobban élhessenek azáltal, hogy intelligens döntéseket hoznak,

és ezt egyetlen módon teheted meg: ha lehetőséget biztosítasz, hogy dönthessenek – és nem utolsó sorban, hogy baklövéseket kövessenek el.

8.2. Mekkora legyen a gyerek zsebpénze?

Tudom, hogy erre a kérdésre várod a legjobban a választ. A pénz a legtöbb családban az ellenőrzés kérdéskörébe tartozik, és a gyerekek önálló cselekvése igen korlátozott e tekintetben. A pontos összeg számos nem egységesíthető tényezőtől függ, beleértve a szülők anyagi helyzetét és egyéb bevételi forrásait (ha vannak!).

De lássunk egy általános ökölszabályt, amelyet igen ésszerűnek tartok: a gyerek személyes anyagi forrásainak (melyek magukba foglalják a rokonoktól kapott időszaki készpénzajándékokat és egyéb bevételi forrásokat is) összeadva évente olyan summára kell rúgniuk, amelyet a gyerek több mint elégnek érez.

Azt hiszem, ideális esetben a gyerekeknek társaik többségéhez viszonyítva sem szegénynek, sem gazdagnak nem szabad érezniük magukat, hanem olyan tehetősnek. Ha elveszítik egy heti zsebpénzüket, az fel kell, hogy dúlja őket, ha találnak ekkora összeget, akkor nem rohannak, hogy édességet vegyenek érte.

8.3. Kérdezd meg gyermekedet, mennyit szeretne kapni!

A zsebpénz megállapításához úgy érdemes hozzákezdened, ha megkérdezed gyermekedet arról, hogy véleménye szerint mennyit kellene kapnia, és szerinte kiadásai mely részeit kellene neki személyesen vállalnia.

Ne félj megkérdezni, mert valószínű kevesebbet fog mondani, mint amennyit te adnál neki. Minél kisebb a gyermeked, amikor elkezdesz neki zsebpénzt adni, annál könnyebben állapíthatod meg a megfelelő összeget.

A végcélnak annak kell lennie, hogy némi teret adsz gyermekednek pénzügyi manőverezéséhez, és ezáltal egészen önmaga fedezheti fel a valódi felelősséget. Azt, hogy mennyi szabadsággal képes ésszerűen élni, csak ő és te határozhatod meg. (Inkább a nagyobb szabadság javára tévedj, mint a kisebbre!)

8.4. Meg kell-e követelni gyermekedtől, hogy zsebpénze egy részét megtakarítsa?

Nem. Ha a megtakarítás nem önkéntes, akkor értelmetlen. Ha gyermeked zsebpénzéből minden hónapban zárolsz egy tetemes részt, gyermeked sohasem fog sajátjaként gondolni az elkobzott összegre. Ha valódi ellenőrzést kínálsz gyermekednek pénze felett, valamint kellőképpen vonzó megtérülési rátát, saját magától is takarékoskodni fog.

Azzal kell-e megkeresni a gyereknek a zsebpénzt, hogy bizonyos házimunkát elvégez?

Úgy gondolom, hogy a gyereknek zsebpénzt kell adni, és úgy gondolom, hogy a gyereknek házimunkát kell végeznie, de nem hiszem, hogy a két tevékenység kapcsolatban áll egymással.

***

Ne feledd! Ha te nem tanítod a gyermekedet a pénzről, sokan megteszik majd helyetted.

"Jól jár, ha ezt teszi, az állam adókedvezményt ad Önnek, amiért hosszabb ideig marad adós" – érted mire gondolok?

(forrás: csodasuli.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, megjegyzés írásnál mindig légy udvarias, és vállald a neved. Köszönöm!