2009. március 8., vasárnap

Fociforradalom? Gyerekjáték!

Európában a futball iránt érdeklődő fiatalok közül, jelenleg csak a magyar gyerekek kiváltsága, hogy célzottan megmutathassák hazájuk futball elitjének a bennük rejlő tehetséget. A KIDDY11, a „kis focisták NAGY FORRADALMA" szlogennel fémjelzi magát.

Az Első Hazai Futballutánpótlás és Tehetségkutató Portál valóban forradalmi; nem kevesebbet tesz, mint kortól, nemtől, lakhelytől, anyagi, vagy szociális helyzettől függetlenül, bemutatkozási lehetőséget ad minden fociban tehetséges fiatal számára, a hazai klubok előtt. Kérdés, hogy ez az egyedülálló kezdeményezés képes lesz e kézen fogni, és felsegíteni a közel 50 éve gyepen térdeplő magyar labdarúgást, vagy – mint oly sok elődje – tőkeerős hazai messiás híján külföldre vándorol.

A weboldal nem egy újabb próbálkozás a magyar labdarúgás utánpótlás gondjainak megoldására, a KIDDY11 maga a megoldás. – jelenti ki magabiztos nyugodtsággal Kun István, a project vezetője. A kiegyensúlyozott, mosolygó utánpótlásedző első ránézésre nem tűnt forradalmárnak, de minél többet beszélgettünk, annál inkább úgy gondoltam: tévedtem.

Gyakorló edzőként Ön hogyan látja a magyar labdarúgás utánpótlás mostani helyzetét?

Mivel utánpótlás edzőként több mint 10 éve foglalkozom gyerekekkel, ez elég idő volt arra, hogy tapasztalatból mondhassam: optimális. A hazai utánpótlás „piacán" a kereslet és a kínálat is adott. Gondoljon csak bele, a labdarúgás hazánk legnépszerűbb sportága, a leggyakrabban űzött sport a rendszeresen sportoló fiatalok körében, a „médiafogyasztás" tekintetében is kurrens, listavezető. A sportág utánpótlás kínálata nagy, a nappali tagozatos intézményekben hozzávetőleg 600 ezer 6 - 12 éves kor közötti gyermek tanul, és jelentős részük élénken érdeklődik a labdarúgás iránt, közülük sokan rendszeresen futballoznak. Az utánpótlás kínálatra a kereslet is óriási, országos szinten több mint 2800 futballklub tevékenykedik, közel 5 000 képesített edzőt foglalkoztatva, és majd mind igényli folyamatos frissítését, bővítését utánpótlás csapatának.

Őszinte leszek, nem erre a válaszra számítottam. Kicsit zavarba ejtett… Hogy az Ön szavaival éljek, ha kínálat nagy, a kereslet óriási, akkor miért hallani mindenhol, hogy a hazai futballutánpótlás helyzete elkeserítő?

Mert sajnos ez az igazság. Hiába optimális és kiegyenlített a „piaci" erőviszony, ha a jelenleg alkalmazott utánpótlás kiválasztási rendszer nem működő képes. Mint mikor a műtét sikerül, csak a beteg közben meghal. Hogy érthető legyek: Magyarország a tehetséges fiatal futballisták tekintetében kétség kívül aranybánya, a mostani kiválasztási struktúra többségük képességeit mégis örökre rejtve hagyja. Több más mellett főleg azért is, mert bár a hazai futballklubok, egyesületek folyamatosan frissíteni akarják utánpótlás csapataikat, mégis naponta szembesülnek a kardinális problémával, hogy hol és hogyan tegyék mindezt? Hol keressék, hogyan érjék el a számukra megfelelő, leigazolható, tehetséges gyerekeket? A kínálat nagy, a kereslet óriási, de nem látnak egymásra, így nem profitálnak belőle sem ők, sem a sportág. Az MLSZ és specifikus szervezetei jelentős erőfeszítéseket tesznek a gyereklabdarúgás utánpótlás kiválasztásának összehangolt szervezése érdekében, de fókuszuk főleg arra irányul, hogy koordinátorok, toborzásvezetők, azaz konkrét apparátus segítségével regisztráltassák be rendszerükbe, a futball iránt érdeklődő óvodás és iskoláskorú gyermekeket. Tudni kell, hogy a toborzásvezetőknek kijelölt körzetek általában nagyok, a személyes motivációjuk viszont kicsi, és nem rendelkeznek semmilyen hivatalos jogosítvánnyal, hogy közvetlenül bejuthassanak az óvodákba, iskolába. Gyakorta ismeretségeikre hagyatkozhatnak, a testnevelő tanárokkal, óvodavezetőkkel, iskolaigazgatókkal kapcsolatban. Az alap elgondolás helyes, de nem szűri ki a részrehajlást. Szubjektív és eredményességben messze elmarad a vártnál.

Ha már szóba került, milyen kapcsolat van a Portál és a Magyar Labdarúgó Szövetség között?

Nincs ilyen kapcsolat. A KIDDY11 az MLSZ-től független rendszer. Ismerem és elismerem a Szövetség munkáját, mégis úgy vélem, bár a mostani megoldó képletük elméletben jó, de a belefektetett, permanensen nagy, humán, tárgyi és anyagi erőforrásigény ellenére sem elég hatékony – mindenben ezt tükrözik a jelenlegi állapotok. Egyrészről a csapatoknak, edzőknek számottevő eszköz, idő, pénz és energiaigényét emészti fel minden egyes új utánpótlás játékos megtalálása és leigazolása, másrészről a sportág iránt érdeklődő gyerekek, és azok szülei szükségleteit sem fedi le a jelenlegi struktúra. Gyakran csak megfelelően stabil anyagi és szociális háttérrel bírva, a valóban elszánt, kitartóan próbálkozó fiatalok jutnak el önerőből az őket igénylő, és számukra is megfelelő csapatokig. A tehetséges többiek, jobb híján csak szerencséjükre bízhatják magukat. A hosszú időn át hazánkra jellemző központosítás hagyatékaként, még ma is falat képez csapat és játékos között, a kiválasztásrendszer minden szegmensében benne gyökerező izoláció, melytől sem a gyerekek, sem a szakma nem látnak rá egymásra. Így esik meg, hogy még egy községben gyerekhiány miatt felszámolják az utánpótlás klubot, addig tőle csupán néhány kilométerre futballozzák el tehetségüket a gyerekek töltések mellett, vagy faluszéli grundokon.

Ezek szerint a KIDDY11 egy országos szintű, de autonóm utánpótlás kiválasztási rendszer.

Igen. És ráadásul kiemelkedően hatékony. A KIDDY11 Portál eredményességének titka, hogy azt teszi, amit várunk tőle. Az újgenerációs weblap mindenben megfelel, a jelenlegi utánpótlásképző rendszer konkrét kívánalmainak. Tematikájával megvalósult, a bárki számára ingyenesen látogatható 0-24 órás on-line találkahely, ahol az utánpótláskorú gyerekek és a hazai futballcsapatok, klubok, egyesületek, edzők, minden elvárt támogatást megkapnak, hogy egymásra láthassanak és kommunikálhassanak egymással.

Bevallom, eleinte meglepett a határozottsága, de már kezdem érteni.

A határozottságot, a magabiztosságot gyakran összekeverik a nagyképűséggel. Erről szó sincs. Gyerekekkel foglalkozom, számomra ők az elsők, ezért is kerestem kitartóan a megoldást. Ahhoz, hogy megtaláljam, másoknál lényegesen mélyebben kellett beleássam magam a rendszerbe, hisz meg kellett ismernem annak leggyengébb pontját, hogy érdemben tenni tudjak. Változás – mindig ide lyukadtam ki. Mivel a gyerekkor fő ismérve a folyamatos változás, lehetetlen naprakész adatbázist létrehozni, ha konvencionális, statikus ügyvitel mellett próbáljuk meg továbbra is, az óvodás kortól a felnőtté válásig lekövetni több ezer futballista gyerek testi, lelki, fizikai gyarapodását, labdarúgás specifikus fejlődését, átigazolásait, személyes adatainak módosulásait. Nehézkesen frissülő adatbázissal, mely nem követi nyomon valós időben a gyerekek változó adatait, képtelenség eredményes, hatékony munkát végezni.

Mit tud a KIDDY11, amit más nem?

Mindeddig a rendszer kereste a gyerekeket – mostantól olyan rendszer kell, melyet ők keresnek! Ez a KIDDY11 lényege. Könnyen elérhető, országos szintű, gyerek és felhasználóbarát adatbázis, melyben a fiatalok önmagukra vonatkozó adataikat mind szövegesen, mind képpel, videóval folyamatosan frissíthetik, és motiválva vannak arra, hogy éljenek is ezzel a lehetőséggel. Megteremtve az igényt saját profiljuk gondozására, a rendszer elérte, hogy önállóan működjön, hiszen a gyerekek saját maguk generálják az adatbázis frissülését – a Portálon szintén jelenlévő csapatok, klubok, egyesületek, edzők legnagyobb örömére. Ez a státuszváltás a megoldás kulcsa.

Ha jól értem, a lap sikerstratégiája ugyan az, mint a google, az iwiw, vagy a youtube esetében.

Ráérzett, a KIDDY11 pontosan ezeknek a globális, ingyenes, és folyamatosan fejlődő webes lapoknak a futball-specifikus hibridje, saját fejlesztésekkel kiegészítve. A globalitás hiánya gátként fékezte le a magyar utánpótlásfutballt, emiatt betokosodott, izolált és szubjektív a kiválasztás rendszere. A Portál létrejöttével azonban megnyílt a zsilip. A lapra beregisztrált, tehetséges gyerek futballkarrierje már nem csak közvetlen környezete, néhány ember, a testnevelő tanára, vagy egyetlen edző döntésén múlik. Naponta több száz, több ezer csapat, klub, edző futhatja át a gyerek adatlapját, böngészhet feltöltött anyagaik között, így rengeteg vélemény születik, ráadásul közvetlenül szakmai szinten. Ez a folyamatosan hömpölygő döntésfolyam, hogy mikor, hol, melyik klubnak, mennyire megfelelő egy adott gyerek személyes és futball-specifikus kondícióiból álló együttes profilja, elmos minden eddigi torlaszt egyesület és játékos között.

Hogy működik a Portál a gyakorlatban? Mondana konkrét példát?

Képzelje el, hogy csapatvezetőként új játékost keres. Egy költséges, létszámban behatárolt, és megterhelő válogatómeccs leszervezése előtt, regisztrált tagként beléphet a rendszerbe, beállíthatja a keresés pontos opcióit, mint megye, város, nem, kor, poszt, eddigi futballtapasztalat, és máris hozzáférhet a beállított opcióknak megfelelő gyerekek adatlapjához, képeihez, videóihoz, elérhetőségeihez. Ráadásul annak, aki felkelti az érdeklődését, rögtön üzenhet is. De ugyan ez visszafelé is működik. A regisztrált hivatalos és amatőr csapatok között a gyerekek bármikor, maguktól is rákereshessenek az országosan, vagy a környezetükben működő egyesületek, klubok profiljára, és a belső levelezési rendszeren keresztül azonnal kapcsolatba léphetnek a csapatokkal. Azonnali kontakt? Aki ismeri a magyar futballutánpótlás mai helyzetét, azt hiheti sci-fi, amiről beszélek. Pedig nem, ez a lehetőség már most is adott.

Nem gondolt arra, hogy valamilyen formában együtt működtesse ezt a rendszert a Magyar Labdarúgó Szövetséggel?

Természetesen megkerestem és felajánlottam a parciális fúziót mind az MLSZ-nek, mind a Magyar Gyerek Labdarúgó Szövetségnek. Egyrészről a bennem élő társadalmi felelősségvállalás követelte, hogy egy ilyen szintű, a gyakorlatban már működő reform programanyaggal ezt megtegyem, másrészről az MLSZ kapcsolatrendszere, anyagi háttere és országos ismertsége már részleges fúzióval is azonnal kapaszkodót teremthetett volna a futballban tehetséges, hazai gyerekek számára.

Teremthetett volna... Ezek szerint a Szövetség nem élt a fúzió lehetőségével?

Sajnos eddig nem. Pedig a rendszer dinamikus, önkiszolgáló, és könnyedén beilleszthető segítsége lenne a jelenlegi kiválasztási mechanizmusnak. Hogy miért nem élnek mégis az alkalommal? Ennek háttérben több ok is állhat. Ha engem kérdez, véleményem szerint legfőképp azért nem, mert az együttműködés létrejöttével az utánpótlás kiválasztási rendszer nagyjából egy év alatt teremtené meg Magyarországon azt a státuszt, melynek csak töredéke szerepel célkitűzésként, az MLSZ ötéves tervében. Ők hosszútávra rendezkedtek be, a KIDDY11-el elérhető ugrásszerű eredményességre és hatékonyságra, egyszerűen nincs felkészülve a magyar labdarúgás, mint intézmény.

Ha nem MLSZ pártolással, akkor milyen háttértámogatással üzemel a Portál? Lehet tudni, kik a befektetők, a szponzorok?

A lap magyar fejlesztés, magyar gyerekeknek, a magyar futball jövőjéért. Valós igény hívta életre, milliós célközönségről beszélhetünk. Joggal gondolható, a magyar befektetők kapva kapnak, hogy meglovagolják a KIDDY11-ben rejlő jelentékeny társadalmi elismerést, és üzleti lehetőséget. Eddig Ausztriából, az Arab Emírségből és legújabban Angliából jelezték, hogy tárgyalnának a licenc megvételéről, Magyarországról még nincs jelentkező. Tehát válaszolva a kérdésre, a Portál szponzor, befektető és támogatás nélkül, saját tőkéből fejlődik – egyelőre itthon. Edzőként az anyagi lehetőségeim végesek, de még nem adtam fel a reményt, hogy ezt a magyar fejlesztést valóban magyar sikerként könyvelje el a világ. Úgy vélem nem mondok nagyot azzal, ha mégis sikerül országon belül megtalálnom, az ügyért tenni akaró, tőkeerős befektetőt, az üzleti sikereken túl, jogosan nyeri majd el magának a „magyar futballutánpótlás Messiása" címet is.

Ebben a helyzetben mit tehet egy felelős szülő, edző, vagy focicsapat, aki szeretné segíteni a KIDDY11-el elérhető valódi, gyors változást?

Mivel fociforradalomról beszélünk, stílszerűen mondhatnám: harcoljon! De komolyra fordítva a szót, nagyon egyszerű; regisztrálja fel magát, gyerekét, csapatát a fociforradalom.hu vagy a kiddy11.hu oldalon. Töltse ki minél pontosabban az adatlapját, és rakjon fel magáról minél több képet, videót, amin önmagát, futballtudását mutatja be. Ez hatványozottan igaz a gyerekekre. Tapasztalat, hogy az ő profiljukat naponta mazsolázzák klubok, egyesületek, ezért nagy hibát követ el, aki megengedi magának, hogy az utánpótlás játékost kereső fociklub másra klikkeljen el róla, az elhanyagolt adatlapja miatt. A KIDDY11 oldalán található egy videó film, amin egy 7 éves kisfiú 250-et dekázik egyvégtében. Meggyőződésem, hogy ez az ország túlcsordul az ilyen és ehhez hasonló tehetséges kisgyerekektől, pusztán eddig nem volt olyan közösségi fórum, ahol ezt célzottan megmutathatta volna. Nem szabad elfelejteni: a jövőnket mi alakítjuk. Mostani tetteink, cselekedeteink határozzák meg, mi vár ránk a későbbiekben, és nem kivétel ez alól a labdarúgás sem. A mai óvodások, kisiskolások, a mi gyerekeink azok, akik a jövőben pályára lépve újra elhozhatják hazánknak a nemzetközi futball sikereket, az elismerést.

Apropó, fociforradalom. Úgy tudom, hogy a szemléletváltás jegyében a lapon egy forradalmi edzésprogramról is tanulhatnak az érdeklődők.

Igen. Csapatainkat a Dalnoki Akadémián belül saját programommal képezzük. A program hatékonyságára nekem a gyerekek teljesítménye a bizonyíték. Folyamatosan nyerik a tornákat, bajnokságokat, itthon már nem akad ellenfelük az U-10 csoportban. Tavasszal a srácok legyőzték a Bayern München és az FC Nürnberg utánpótlás csapatát, nemrég pedig a Barcelona és a Hertha BSC csapatát megelőzve lettek bajnokok. Edzőként régóta olvasok szakirodalmat, konferenciákra, továbbképzésekre járok, és nap-mint nap benne élek az utánpótlás edzők hétköznapjaiban. Sok gyerekcsapatnál használtam már ezt az edzésmódszert önmagában, vagy példákat kiragadva is. A gyerekekkel való beszélgetések, a velük és tőlük szerzett tapasztalatok, visszajelzések alapján pontosan tudom, hogy mik azok a sikeres edzés-stratégiák amik minden gyereknél, csapatnál biztosan működnek. Ezt a tananyagot bárki megértheti, elsajátíthatja és alkalmazhatja, aki kicsit is jártas a labdarúgás világában, legyen szülő, edző, vagy testnevelő tanár, ismeretével garantáltan kihozható minden gyerekből a maximum. Piet Keizer, az Ajax játékosa mondta egyszer: Több az olyan edző, aki megtöri a játékosokat, mint az, aki megtanítja a futballistákat jobban játszani. Az edzésprogram anyaga ezen a statisztikán fordít.

(
Szász-Vitai György - Gondola.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, megjegyzés írásnál mindig légy udvarias, és vállald a neved. Köszönöm!