2009. február 23., hétfő

Stúdióriport 3 - Minden, ami az elő-, és a háttérben van

- Milyen korosztályról szól az edzésprogram?

- Ami már elkészült, speciálisan az 5 és 12 éves kor közötti gyerekek sikerorientált képzéséről szól. Mivel sokat dolgoztam nagyobbakkal, tervezem a folytatás megírását is, azaz a 12 és 16 év közötti programrész megírását és publikálását is. A KIDDY11 program alkalmazása ugyan olyan sikerrel bizonyított itt is, mint a kisebbeknél, sőt, vendégedzőként tevékenykedve ott is gyors és látványos fejlődés mutatkozott már egyetlen alkalom után, ahol előtte nem a KIDDY11 módszertannal tanultak a gyerekek. A pozitív visszajelzések, és a tapasztalat azt mutatja, ezt a programot soha nem késő elkezdeni. Egyelőre most ott tartok, hogy megszervezzem a kisebb korosztály edzésprogramjának egy mindenki számára elérhető könyv formátumú kiadását, hogy van e erre akarat és lehetőség, még kérdés.

- Most hogy tűnik, sikerülni fog?

- Jelenleg, mint a portál kínálta egyedülálló adatbázis rendszer, mint a program könyv változata befektetőt keres. Bár szép számmal akad érdeklődő, valószínű a gazdasági helyzet is felelős azért, hogy mindez eddig nem született konkrét szerződés. Mi mindenkinek ugyan azokat a lehetőségeket tudjuk kínálni. Egy internetes portálról mindenki tudja saját cégének tekintetében, hogy mekkora előnyökkel bír, ráadásul a KIDDY11 európai szinten is rendhagyó szolgáltatással és tartalommal bíró weblap. Ami a könyvet illeti, kisebb lefedettséggel már kiadathattam volna, de én szeretnék országos terjesztést, elérhetőséget biztosítani a benne megírt tudásanyagnak, hiszen ez feltétele a program sikerének széleskörű elterjedésében. Fontos, hogy tudják a szülők, az edzők azt, hogy nem csak a most alkalmazott egyfajta szemléletmód és edzésmód van. Van alternatíva, ami ráadásul bizonyított és sikeres. Nem állítom, hogy ez az egyetlen és üdvözítő, de ha már kettőt ismer valaki, tud dönteni, neki melyik a szimpatikus. Persze az is elképzelhető, hogy a kettőből ötvöz magának egy harmadikat, és ez sokkal fontosabb, mint az, hogy egy az egyben átvegyen valamit, hisz saját lehetőségét, kreativitását is tudja így fejleszteni. Ha a könyv országosan megjelenik, a benne elhelyezhető hirdetések, illetve a könyvvel kapcsolatos interjúk, cikkek médiaértékét csak sejteni lehet.

- A Portál iránt említetted már a külföldi érdeklődést. Arra lennék kíváncsi, hogy neked van e tapasztalatod azzal kapcsolatban, hogy a magyar foci iránt van e, illetve mekkora a külföldi érdeklődés? Azt tudjuk, hogy 50-60 évvel ezelőtt Magyarország futballnagyhatalom volt, majd ezek után sajnos padlóra került. Mostanában azért vannak arra nézve pozitív példák, hogy igenis, megint kezdjük megállni a világban a helyünket. Jól látom?

- Igen, abszolút. Itt nagyon nagy segítség, hogy hazánk európai uniós ország lett, és a munkavállalási feltételek egyenlő jogot biztosítanak a magyar játékosok számára is unión belül. Régebben a nagyobb európai ligákban volt az a szabály, hogy unión kívüli játékos csak megszabott létszámban lehetett a pályán, és ilyenkor a Brazil és Argentin, a futballnagyhatalmak játékosai részesültek előnyben. Mióta az unióhoz tartozunk, nem jelent plusz feladatot egy nagyobb külföldi klubnak az, hogy magyar játékost foglalkoztasson, ezért megnőtt az érdeklődés magyar fiatalok iránt. Nemrég az U20-as Európa Bajnokságon harmadik helyezést ért el az 1989-es korosztály, és összességében is azt gondolom, vannak jelek arra, hogy a magyar foci még menthető.

- A Portállal kapcsolatban külföldi csapatokon keresztül nem próbálkoztál?

- Lehet szentimentális dolognak tűnik, de én magyar vagyok, ezt a Portált és ezt az edzésrendszert is magyar gyerekekre, a magyar futballra gondolva alkottam meg, első körben mindenképpen itthon szeretném elterjeszteni. Az a célom, hogy futballunkban a játékosok, szülők, edzők, csapatok között elinduljon az igazi fejlődés, megteremtődjön a közös kommunikáció és a közösen gondolkodás.

- Felötlött bennem, hogy klubokról, klubmegkeresésekről is beszéltünk, de a futballt kezdő hat-hét éves gyerekeket legegyszerűbb az iskolákon keresztül elérni, hiszen előbb utóbb mind beiratkoznak. Nyitottál az iskolák felé? Különösen a sportiskolákra gondolok itt.

- Jelenleg minden nappali tagozatos intézménnyel kapcsolatban állunk, egyelőre e-mailen keresztül. Havi rendszerességgel küldünk számukra hírlevelet, hiszen a Portálon futó „Jutalmazd meg Magad” Intézményprogramunk az iskolák számára is egy jó lehetőség. Lényege, hogy bárki, aki diákként nyer pályázatunkon, az nem csak magának, hanem annak az iskolának is nyer egy labdát, amelyben tanul. Az iskolának annyi a dolga, ha biztosabban szeretne hozzájutni a nyereményhez, hogy a hírlevélben található linkre kattintva kinyomtatja az adott hónap pályázati plakátját, és kiteszi az iskolában, így a gyerekek biztosan értesülnek a lehetőségről, és jó eséllyel indulnak is a pályázaton.

- Mi lesz a sorsa a pályázatra beküldött képeknek? A Portálon belül meg lehet őket valahol tekinteni?

- A nyertesek neve és a fotók is hónapról hónapra kikerülnek az un. „Büszkeségfal”-ra, itt, a régebbi pályázatok nyertes képei is láthatóak, azoknak a képeknek, amik nem értek el helyezést, már tervben van egy pályázati galéria, remélem hamarosan ez is felkerül a lapra.

- Annyi mindenről beszéltünk már a Portál, a könyv, a magyar futball kapcsán, de kicsit bővebben, ha magadat is bemutatnád..

- Ez elég hosszú történet de röviden összefoglalva 12 éve kezdtem el edzősködni, a budaörsi LIVER FC-nél, itt óvodásokkal foglalkoztam. Ez után a Budapesti Diákok SE-ben, majd a Vasas FC-nél tanítottam. Ezt követően 5 évig az Újpesti Torna Egyletben voltam, majd onnan kerültem át a Dalnoki Labdarúgó Akadémiához edzősködni.

- Ez valóban szép és mozgalmas pályafutás. Figyeltem, és a riport alatt legtöbbször többes számban beszéltél, főleg a Portállal kapcsolatban. Mi csináljuk, úgy gondoljuk - ebből egyértelmű, hogy nem egyedül dolgozol ezen a projecten. Dicsérjük meg azokat, akik melletted dolgoznak a KIDDY11 programban.

- Igen, és köszönöm is a lehetőséget. Szeretném megköszönni segítségét Felcser Krisztinának, aki a projectben jobb kezem, hiszen a lapon látható összes szöveg és design az ő „agyszüleménye”, illetve azt, hogy amit Krisztina kitalált, az szerkezetileg, programnyelven hogy működjön, az Drészer Károly webmesternek köszönhető. Remélem a lapra ellátogatva mindenki talál magának érdekes funkciókat, információkat, hasznos tudást, és új barátságok, új kapcsolatok születnek majd általa.

- Köszönöm az interjút, a rádióhallgatóknak pedig kellemes böngészést kívánok a KIDDY11 oldalain!


(2009.02.09. Pelikán Rádió – Riporter: Madarassy Anikó)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, megjegyzés írásnál mindig légy udvarias, és vállald a neved. Köszönöm!