2013. október 5., szombat

Hogyan válassz fociklubot gyermeked számára?

„A családi – edzői elvárások kereszttüzében sajnos könnyen elfelejtődik, hogy a sport nem más, mint a gyereknek a mozgás által történő személyiség-fejlesztése. A lurkó nem azért jár focizni, hogy a szüleinek eleget tegyen, vagy az edző vágyait kielégítse, hanem azért, hogy sikerélménye legyen, hogy az ő személyisége fejlődjön. És bár a cél az, hogy a gyereknek a személyisége fejlődjön, ehhez ő maga tud úgymond a legkevesebbet hozzátenni.
Rajtunk felnőtteken, a szülőkön, edzőkön múlik, hogy milyen nevelésben részesítjük a gyerekeinket, ezért elengedhetetlen a gyerekért munkálkodó felnőtteknél a közös célok kitűzése és ezek tudatosítása jó kommunikációval mind egymás, mind a gyerekek felé.”*
Nagyszerű pillanat, mikor megszületik az elhatározás: szeretnéd, hogy gyermeked profi klubban tanulja meg a labdarúgás minden csinnyát-binnyát! Szerencsére a kislegény (leány) is lelkes, alig várja, hogy magára ölthesse a csapatmezt… na, igen. De melyikét?
Minél kisebb a gyerek, annál biztosabb, hogy te választod ki számára az egyesületet. Nagy a felelősséged, épp ezért nagy körültekintéssel kellene kiválasztanod a megfelelő csapatot. De milyen alapelvek mentén dönts? Mit mérlegelj? Ebben segít neked ez a bejegyzés.

A klubválasztást segítő legfontosabb alapelvek három objektív mutatója
Távolság
Minél kisebb a gyerek, annál biztosabb, hogy te hozod és viszed majd az edzésekre. A kezdeti lelkesedést sajnos hamar derékba törheti, ha a napi rutinban ez gondot okoz, ezért érdemes a lakhelyhez közeli, de legalább is nem túl távoli pályát választani.
Tipp: Autósoknak (is) érdemes minden esetben informálódni a tömegközlekedési lehetőségekről!
Pénz
Kevesen engedhetik meg maguknak, hogy a megfelelő klub kiválasztása során mellékesnek tekintsék, mennyi lesz a tagdíj, a képzési hozzájárulás, vagy, hogy az egyesület milyen tehervállalás mellett szokta megoldani az „idegenben” zajló mérkőzések költségeit. Kérdezz őszintén minden, a leigazolással és a csapatélettel kapcsolatos várható anyagi kiadásról.
Tipp: Feltétlen kérdezz rá, hogy a gyermek mennyiért jut hozzá az egyesületi edzésen, illetve a mérkőzéseken használt hivatalos felszereléshez. Tapasztalatom szerint e téren hatalmas eltérések vannak csapat és csapat között.
Eszközök
Milyen az edzés helyszínéül szolgáló pálya? A szekrények, padok, zuhanyzó, hűtés-fűtés szempontjából mennyire komfortos az öltöző? Milyen az edzésen használt eszközök (labdák, bóják, kapuk, stb.) minősége, milyensége, mennyisége?
Tipp: Több klub végigjárása után összekeveredhetnek benned a látottak, ezért ne légy rest, mindenhol jegyzetelj, akár fotózz! 

A klubválasztást segítő alapelvek egyetlen fontos szubjektív mutatója
Az edző személye
Egyetlen és kardinális szempont. De vajon honnan tudhatnád már előre, hogy a gyerek elfogadja majd az edzőt? Kezdetnek nagyon hasznos, ha megfigyeled, hogyan szól a gyerekekhez. Olyan edzőt keress, aki vidám, dinamikus, pozitív kisugárzású és bátorító, felfelé emelő szavakkal beszél a gyerekekhez. A gyermekek még páncél nélküli, fedetlen lelkét egy epés, goromba szónyíl akár egész életére megmérgezheti és nem csupán a sport, a foci, hanem az élet minden egyes területén. A szavak ereje hatalmas, ezt egy jól képzett edző tudja. Mindezek mellett fontos, hogy következetesen, határozottan, és kellően rugalmasan lépjen fel egy-egy helyzet kezelésekor.
A jó edző focizni tanít, játékhelyzet megoldásokat oktat, nem edzést tart. Foglalkozásait sok játék, játékos helyzetmegoldó feladat jellemzi. Kerüld az olyan edzőket, akik monoton vagy épp túl bonyolult feladatokkal traktálják a gyerekeket. A jó edző pár mondatban el tudja mondani, mi az elképzelése a gyerekek oktatásáról, azt milyen módszerrel fogja véghezvinni és mindennek milyen hangulata van. Nyitott a téged foglalkoztató kérdésekre, készségesen kommunikál. Ha azonban tudományos vagy még inkább tudálékos magyarázatokba kezd, vagy egyszerűen csak hárítja a tájékoztatást, nem valószínű, hogy a későbbiekben jól ki tudtok majd jönni egymással – ez pedig nem lehet jó hatással a gyermekedre sem.
„Puskázz” a többiekről! Ez az a helyzet, amikor kifejezetten ajánlott a leskelődés. Figyeld meg a már leigazolt gyerekeket, hogyan érzik magukat edzés közben. Vidáman, önfeledten, játékosan tanulnak? Sokat mozognak, testüket-lelküket beleadják egy edzésbe? Vagy esetleg unottan, ne adj Isten szorongóan hajtják végre az edzésfeladatokat? Igyekeznek elbújni az edző szeme és kitérni a feladatok elől?  Nyilván érzed, melyik csapatban van a te gyermeked helye...
Ha megteheted, beszélj az adott csapat játékosainak szüleivel is, de mindig tartsd szem előtt, hogy amit hallasz, az ő véleményük.

„A hozzáértő utánpótlásedző ismérvei egy csokorba gyűjtve:
- Ismeri a (gyermek fejlődés-lélektani) lépcsőfokokat!
- Oktat, tanít, képez – nem csak edz!
- Magától is követel!
- Törekszik az örömre, vidámságra, jó példával jár elől!
- Ambíciókat ébreszt, dicsér, bátorít!
- Segíti a helyes felszerelés használatot!
- Ismeri a szabályokat, a vezetők határozatait!
- Tanítja a gyermeket a helyes életvitelre!
- Csökkenti a stressz hatásait a mérkőzéseken, szerepléseken!
- Pozitív viselkedést, támogató, megértő magatartást mutat!”*

A Legfontosabb Titok
A sikeres klubválasztás Legfontosabb Titka ott lapul rejtve, az eddig leírt sorok közt. Rá kell szánnod az időd! Személyesen kell elmenned – ha kell többször is - és megfigyelned az adott korosztály edzéseit, a gyerekeket, a körülményeket, bátran beszélni, kérdezni az edzőtől.

„Megvan a csapat! És most?”
Következzenek azok a fontos szempontok, melyeket joggal elvárhatsz minden egyes edzéstől.
Érezze jól magát a gyermeked!
Gyerek és felnőtt egyaránt jobban tanul és teljesít, ha szeretetteljes, pozitív, megerősítő környezet veszi körül. Gyermeked tehát magabiztosabb lesz, és többet sajátít el az adott dologból – ami esetünkben a foci – ha az edzőt szimpatikusnak találja és a környezete, az edzéssel töltött idő jó hangulatú.
Tanuljon valami újat!
Az edzőnek minden foglalkozáson olyan játékhelyzeteket kell teremteni, amelyek a gyerekek meccsrutinját növeli. Tudjuk, nincs két ugyanolyan szituáció egy meccsen, sőt, talán két teljesen ugyanolyan helyzet sem lesz majd egész pályafutása alatt, csak hasonló, csak olyan típusú. Ezért, ha a foglakozásokon játékhelyzet megoldásokat tanul – ez önmagában feltételezi, hogy száraz gyakorlatsorok ismételgetése helyett játszanak - akkor garantáltan minden edzésen tanulni fog valami újat a gyermeked.
Fejlődjön valamilyen képessége!
Amennyiben a foglalkozáson sokmozgásos játékhelyzet megoldások vannak terítéken, biztos lehetsz benne: napról napra fejlődni fog a gyerek mozgás és gondolkodásbeli gyorsasága, térbeli tájékozódása, egyensúly érzéke, ritmus érzéke, és a kinesztetikus (testérzet, erőadagolás) érzéke.

Őszintén bízom benne, hasznodra váltak az olvasottak
Búcsúzóul fogadj szeretettel néhány olyan szórakoztató játékötletet, melyekkel te is aktívan hozzájárulhatsz, a gyermekedben szunnyadó futballóriás felébresztéséhez.


„FOCI-TEKE
A játéknak már a neve is beszédes. Ideális segédeszköz hozzá néhány pillepalack, vagy pár kiürült üdítős doboz. Különböző formákban (négyzet, háromszög, sor, oszlop, csillag, stb.) együtt felállítotok egy pályát. Adott távolságról rúgjátok rá a labdát a palackokra és az lesz a nyertes, aki egy rúgással több palackot tud ledönteni, vagy épp kevesebb rúgással tudja felborítani az összes palackot. A pálya formájának, és a szabályoknak csak a fantáziátok szab határt!

CÉLBA RÚGÓ PÁRBAJ
Izgalmas páros játék. Két gyerek feláll néhány méterre egymástól, egymással szemben. Mindkettőjük letesz maga elé egy-egy pillepalackot. A párbaj lényege, hogy a labdával eltalálják és felborítsák a másik pillepalackját. A palackokba vizet is tehetsz, úgy stabilabb az üveg, és kicsit nehezebb a feladat is. Nyáron jó mulatság, ha még kupakot sem teszel a vízzel telt palackra:) Ilyenkor az a rúgó játékos célja, hogy úgy találja el a társa palackját, hogy az felboruljon, és a víz kifolyjon belőle. A fogadó játékos két lépéssel a palack mögött helyezkedik el, és ha felborult az üvege gyorsan odaugrik és felállítja, hogy abból minél kevesebb víz folyjon el. Ebben a változatban az veszít, akinek hamarabb kiürül az üvege. De nem kell itt megállni, nehezíthetsz tovább is! Csak akkor lehet a srácnak az üveget felállítani, ha a labdát labdavezetéssel visszavitte a felborult palackjához. Az előző játékban is fontos szerepet kapó rúgáspontosság és rúgáserő mellett – hiszen minél erősebben találja el a pillepalackot a labda, annál messzebbre repül, és így több víz folyik ki belőle – itt már a fogadó játékos gyorsaságán is múlik, hogy mennyi vizet veszít egy-egy találat után. Ha gyorsan elfut a labdáért, és gyorsan visszavezeti azt a palackig, akkor kevesebb vizet veszít. Ennek a játéknak a kulcsszavai a pontosság, erő, gyorsaság, ügyesség! Mindemellett nagyon jó szórakozást ígér, mert a találat sikerélmény, a felboruló, elrepülő, vizet fröcskölő palack látványa pedig szórakoztató és mulatságos.

FALAZÁS
Elöljáróban egy jó tanács: olyan falszakaszt keressetek, ahol nincs ablak!
Ha megvan, a faltól adott távolságra tegyétek le a pillepalackot. A feladat, hogy változatos távolságról, változatos szögekből a falra rúgott és onnan visszapattanó labdával el kell találni a palackot. A játék másik verziójában pont az a lényeg, hogy ne találja el a labda a palackot! A palackokat különböző távolságra helyezzétek a faltól és egymástól is, majd úgy kell a labdát a falra passzolgatva végigvezetni a palackok között, hogy azokat ne találja el a labda. A távolság és erőbecslésen kívül a rúgáspontosságot és a változatos technikai kivitelezésüket fejleszti a gyerekeknek ez a gyakorlat. A pillepalackok különféle elhelyezése gondolkodásra, alkalmazkodásra készteti őket, mivel saját maguk törik a fejüket az új, mozgalmasabb, nehezebb pályák felállítására és legyőzésére.”*

Kun István
a Csendes Edző

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, megjegyzés írásnál mindig légy udvarias, és vállald a neved. Köszönöm!