2013. október 14., hétfő

Mi is ott lehetnénk a 2014-es brazil VB-n

Belgiumban 2006-ban kezdtek el egy programot, mely mára CogiTraining néven rendszerré nőtte ki magát. Idén tavasszal mi is megcsodálhattuk ezt a tudományt, a belga focisták száz magyar edzőnek adtak pompás ízelítőt a Telki Edzőközpontban.
A belgák jelenlegi eredményességéhez nem fér kétség, ők már biztosan ott lesznek a 2014-es brazil VB-n. Ami fáj, hogy mi is ott lehetnénk. A 8:1 utáni ocsmány rémálomból épp ébredve tudom, ez elég furcsán hangzik, pedig így van.
A belga futball struktúráját – mely a kognitív tréning alapjaira épülve a dinamikus rendszerelméletből fakad - a „differential learning” elnevezésű módszer fordítja le a sport nyelvére. Ez a módszer része volt a több éves doktori kutatásaimnak.

A titok, hogy a belga titok sosem volt titok
A „differential learning” alapvetéseit 2006-ban én is bevittem és megmutattam, az akkor regnáló MLSZ edzőképzésért felelős igazgatójának.
Előadásomban rávilágítottam, hogy a világ most kezdi felfedezni ezt a rendszert. Hogy vannak országok, ahol már elkezdték a focira történő fejlesztéseit, van, ahol most kezdik a folyamatot. Ha vitorlába fogjuk a szelet és mi is ráállunk erre a kutatási vonalra, ha átültetjük a magyar gyakorlatba, végre a világ elitje mellé tudunk lépni. De ha megvárjuk, míg a világ kifejleszti és publikussá teszi az eredményeit, akkor megint csak másolni tudunk, ami sem hatékony nem lesz, sem korszerű, hiszen minden publikus eredmény már alkalmazás és fejlesztés alatt áll. Lépjünk most, mert aki csak másol, és nem fejleszt, lemarad!
Emlékezz, mindez 2006-ban történt, mikor Belgiumban elindult a CogiTraining program.
Előadásom anyaga, azóta is valamelyik MLSZ íróasztal fiókjában hever, ha csak ki nem hajították már az asztallal együtt…

A belga rendszer - kidolgozva - nekünk is megvan
Idén tavasszal, mikor itt jártak a belga kollégák, ismét jelentkeztem az MLSZ illetékeseinél.
Elmondtam, hogy – bár nem kaptam rá kutatási támogatást – segítőimmel hét éve „bütykölgetem”, fejlesztgetem a módszert. Rámutattam, hogy már csapat szinten is kipróbált és bizonyított. Nem kell mást tenni, mint oktatható formába önteni és intézményesített keretekkel már lehet is átadni a magyar labdarúgó utánpótlás szakembereinek, edzőknek. Ráadásul, mivel saját fejlesztésben készült el, lényegesen olcsóbb, mint a franchise rendszerben megvehető belga módszer.
A belgát az óta sem vettük meg, de legalább a hazait sem használjuk.
Végeredmény: még a belga szurkolók már foglalják a jegyeket Brazíliába, mi ráérünk a helyfoglalással - kedvenc sportkocsmánkba.

Nem attól jó a focista, hogy jól tud futni
Izlandon 300000 ember lakik, ez körülbelül három budapesti kerület lakossága. Érdemes most egy pillantást vetni a kedd estig aktuális táblázatra:
A magyar futballvezetés még mindig ott tart, hogy a materiális világában keresi a kifogásokat. Szerintük nem elég felkészültek a játékosok, több és keményebb edzésre van szükség. De akkor miért készülnek a sportélettani laboratórium válogatott és NBI-es játékosainak teszteredményei? Csak a vak nem látja belőle, hogy a fiúk igenis megütik fizikailag a nemzetközi szintet.
A sikeres belga vagy izlandi futball és a hazai labdakergetés közötti különbség nem a satnya vádlik rovására írandó. A szellemben, a gondolkodásmódban, a felfogásban, a filozófiában - és azon keresztül a stílusban keresendő.
Innen üzenem mindenkinek: ha nem változtatunk, soha nem fogunk célba érni. Bármilyen gyorsan és bármennyit futunk, nem lesznek jobbak a focistáink.
Ugyanis rossz az irány.

Megjegyzés: A focin kívüli más sportági kollégáim is látták, értették és jelenleg is alkalmazzák a belga CogiTraining általam és kollégáim által kifejlesztett magyar verzióját. Igaz, ők sem intézményesített szinten, csak helyi, gerilla akciókként - de sikerrel.

Kun István

a Csendes Edző

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, megjegyzés írásnál mindig légy udvarias, és vállald a neved. Köszönöm!