2010. szeptember 8., szerda

"Emlék" - Szívbemarkoló kisfilm a kis focistákról - nagy álmokkal


"Focival az esélyekért!"
- Ezzel a beszédes névvel indította el a Polgár Alapítvány az Esélyekért közhasznú szervezet saját projektjét, melyben az elmúlt egy évben ö
sszesen 397 gyerek futballtudását mérte fel.

A felméréseket az ország egész területéről 25 településen végezték, jómagam is frontvonalban, aktívan részt vettem a project megvalósulásában. A végeredmény - sok más mellett - egy videó lett a magyar gyerekfutball azon oldaláról, ahogy még talán sohasem láttad...

Mi dívik ma Magyarországon? " Messze laksz, roma vagy, Te nem kapsz esélyt!"
(a kép részlet a filmből)


A felmérésben hátrányos helyzetű, döntő többségében roma gyerekek vettek részt
A gyerekeknek egy általam összeállított labdarúgó gyakorlatsort kellett végrehajtani kb. 45-50 percben és ez alatt különböző kritériumok alapján pontoztuk teljesítményüket.

A kapott eredmények tükrében kialakult sorrend alapján, végül a Közép-magyarországi régión kívüli gyerekek közül 40-et egy hétre a Tardosi, a Közép-magyarországi régió legjobb 40 gyerekét pedig Csillebércre vittük el edzőtáborba.

A két tábor végeztével a legjobb teljesítményt nyújtó gyerekeket NBI-II-III. osztályú csapatokba irányítottuk és az Alapítvány munkatársai az ő további sportpályafutásukat nyomon is követik un. mentori tevékenység formájában.


Fontos, hogy ehhez hasonló programok tucatjai fussanak az országban!
Így megvalósulhatna a FIFA Grassroots Programjának egyik alapköve, miszerint a futball mindenki számára legyen elérhető! Csak ebben az esetben lesz majd igazán érezhető az MLSZ mostani azon törekvése is, hogy kiszélesítse a labdarúgás tömegbázisát Magyarországon.

Szép emlék marad, vagy ez már a kezdet?
(a kép részlet a filmből)

Saját tapasztalat, még a legapróbb településeinken is hatalmas igény van a focira
A fővárostól messze élő lelkes és tehetséges gyerekek (felnőttek is!) kiéhezetten várják, hogy lehetőséghez jussanak, hogy végre helyzetbe hozzák őket! És milyen nagyszerű is lenne megérni, ahogy a fociklubok "kereslete" végre optimális összhangba kerül hazánk, sokszor eldugott, az alig pár száz lélekfős falvaiban megbúvó valódi futballtehetségek "kínálatával"...


Hagyd, hogy megérintsen ez a gyönyörű és emberi kisfilm...
...a köztünk élő nagy álmokkal telt kis focistákról - a már említett két edzőtábor eseményeinek esszenciájaként. Farkas András szinte feloldódott, észrevétlen élt köztünk a kamerával, neki köszönhetjük ezeket a csodálatos, szívbemarkoló pillanatokat a srácokról.

Íme a magyar gyerekfutball, előtérben a gyerekekkel - ahogy még talán sohasem nézted..




A Polgár Alapítvány az Esélyekért honlapja:
http://www.polgaralapitvany.hu


Kun István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, megjegyzés írásnál mindig légy udvarias, és vállald a neved. Köszönöm!