2010. augusztus 25., szerda

Budapesten járt a Barcelona és a Fulham!

Szerinted ez a hír kacsa? Pedig igaz. Pusztán nem a felnőtt együttesei voltak itt a sztár kluboknak, hanem korosztályos csapataik vettek részt a XVI. kerületben múlt héten megrendezésre került Nemzetközi Gyerekfoci Tornán.

Miért nem tud erről a nagyközönség? Ma talán maga a szakma is azt mondja: „Ugyan már, kit érdekel a Barcelona és a Fulham 9 éves korosztályos csapata? Itt nincs médiaértéke ennek az eseménynek…” És nem is tévednek nagyot… Még én is – aki pedig edzőként nyakig vagyok az utánpótlás futballban – ha nem járok utána, soha nem tudom meg milyen csapatok vettek még részt ezen a tornán, hogy milyen eredmények születtek. Egyetlen bulvár napilap vette elő a ceruzáját egy mindössze háromsoros hír erejéig, pedig a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia volt a szakmai fővédnöke a tornának.

Mi az oka annak, hogy a hazai focivilág, a közvélemény ennyire érdektelen egy hazai – és amúgy igen magas szintű – gyerekfoci torna iránt? Mi az oka annak, hogy egy ilyen esemény nyomtatásba sem kerül, míg címlapon olvashatod azt, hogy az épp aktuális celeb milyen színű bugyit vett fel?

A Barcelona és a Fulham utánpótlás csapata idejött Magyarországra és azt gondolom ebből komoly hírértéket lehetett volna kreálni. Nem pusziért jöttek, hanem küzdeni. Plusz ki kellett fizetni a repülőjegyeket, a szállást, az étkezést – mindezt a rendező csapatnak.

Kik adták erre és honnan a pénzt? Ha végül szinte semmi sajtóvisszhangja nem volt az eseménynek mi motiválta mégis őket, hogy kifizessék ezeket az összegeket? Mi miatt volt fontos nekik, hogy ez a két sztárcsapat eljöjjön Magyarországra? Megannyi kérdés, válaszok meg nem nagyon vannak.

Nekem személyes véleményem és tapasztalatom, hogy az edzők zöme hazánkban úgy véli, hogy nincs jelentősége ilyen kis korban annak, hogy milyen sztárcsapat ellen játszik a gyerek egy tornán. Ugyan, tíz év múlva ki fog már erre emlékezni? Igazuk van, tíz év múlva senki nem fog rá emlékezni (annál is inkább, mert most sem tud róla senki). De az a gyerek, aki most játszott mondjuk a Barcelona ellen, ezt sosem fogja elfelejteni – és ez a lényeg.

Azt is hallom az edzők többségétől, hogy nem lényeges ilyen kis korban az eredmény. Majd 15-17-19 éves korban, nagypályán, ott már számít, hogy mi egy ilyen torna végeredménye. Na meg persze majd felnőttként mutassa meg, mit tud. Igen, ez mind igaz, azonban ahhoz, hogy egészséges, önbizalommal teli profi futballistát felneveljünk, nélkülözhetetlen a nemzetközi megmérettetés is. Ha egy gyerek úgy nő fel, hogy folyamatosan játszik ilyen és ehhez hasonló sztárcsapatok ellen, akkor látni fogja, hogy ők is ugyanolyan emberek, mint ő. Nincs mitől félnie, lesz önbizalma, mer majd felnőttként is játszani ellenük.

Az már egy teljesen más téma, hogy mi miatt, hol és mikor kanyarodik el a mi képzésünk az övéktől, miből adódik, hogy ugyan az a korosztály náluk világklasszis lesz, nálunk meg elmarad a nagy siker?

Minden esetre én személy szerint támogatom az ilyen tornák megrendezését, a minél többszöri nemzetközi megmérettetést. De azt, hogy ez mikor ér el majd olyan rangot, hogy hírérték legyen a médiában, sajnos nem tudom. De ha ez megtörténne bizony nem kellene egy ilyen tornát megrendező klubnak és a vezetőinek konfrontálódnia országos szinten a többi edzőkollégájával, nem kellene fennhangon bizonygatnia, hogy ő jár a jó úton és nem a többiek. Addig viszont marad a fogcsikorgatva bizonygatás az egyik oldalon, a lenéző mosoly meg a másikon. Ez nem (sem) viszi előre a magyar futball ügyét.

A változtatás a mi kezünkben van, és én arra törekszem és biztatok mindenkit, hogy tegye!

(Akit részletesebben érdekel a torna eredménye az FC Budapest honlapján megtekintheti)



Kun István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, megjegyzés írásnál mindig légy udvarias, és vállald a neved. Köszönöm!