2012. november 29., csütörtök

Felhőatlasz - edzőszemmel

"Múltbeli cselekedeteink, gondolataink - legyenek azok akár rosszak avagy jók - hatással vannak a jelenünkre és kihatnak a jövőnkre is." - Felhőatlasz
Bizony, én is elballagtam és megnéztem ezt a filmet. Lebilincselő látványa, a színészi játék és főleg a benne elhangzó gondolatok mélyen megérintettek. Ennek eredménye, hogy szeretnék veled megosztani most néhány rövidke, de annál velősebb párhuzamot, amit a film és a szakmám között felfedeztem
A magyar nyelv - ami köztudottan az ősi nyelvek közé tartozik és teremtő erejéhez kétség sem fér - olyan finomságok kifejezésére is alkalmas, amely finomságok elsőre lényegtelen apróságnak tűnhetnek, pedig szöges jelentésbeli különbség van közöttük. Mondok is egy példát:
Labdatartás és labdabirtoklás
Eddig te is gyakran keverted őket? Olvass tovább és garantálom, többet nem fogod!
A labda tartása, a nyelvünkben bizonyos passzivitást jelez. A labdát meg kell tartani, meg kell védeni az elvesztéstől, biztonságos helyre kell juttatni, jól eldugni az ellenfél elől. Azaz a szó alap gondolata a védekezés.
A labda birtoklása, ezzel szemben aktív, magabiztos, erőtől duzzadó cselekvést takar. Birtokoljuk a labdát, uraljuk a helyzetet, irányítjuk a történéseket, mi határozzuk meg a játék menetét.
Az egyik kiinduló pontja a védekezés (tartsd a labdát!), a másik kiinduló pontja az irányítás (birtokold a labdát!). Ez utóbbi esetben az irányítást használhatjuk támadásra is és védekezésre is, hiszen mi birtokoljuk a labdát, nem akarjuk elrejteni, sőt, akár az ellenfél térfelén is tudjuk birtokolni azt, és amíg nálunk van, addig érthetően nincs az ellenfélnél, tehát ők nem tudnak támadni. Mi viszont bármikor támadást kezdeményezhetünk, azaz folyamatos nyomás alatt tartjuk az ellenfelet. Nem tartogatjuk, birtokoljuk! Micsoda különbség!
"Múltbeli cselekedeteink, gondolataink - legyenek azok akár rosszak avagy jók - hatással vannak a jelenünkre és kihatnak a jövőnkre is." Most már másként hangzik, ugye?
Egy kiinduló gondolat és az ezáltal kimondott szó eldönti, hogy játékosaid jelen cselekedetei hogyan hatnak majd ki a csapat jövőjére. Passzív, félelemmel teli, védekezésre berendezkedő csapatot akarsz vezetni? Vagy egy magabiztos, támadó szellemű csapattá akarod alakítania gyerekeidet?
A döntést te hozod meg a gondolataid, a kimondott szavaid ereje által!

"A világnak van egy természetes rendje, ha ezzel bárki harcba száll annak sosem lesz jó vége."
A fociban a kivétel erősíti ezt a filmben elhangzott szabályt. A futballvilág természetes rendje ugyanis ma az, hogy a klubok bevásárolnak a sztárokból, akik azután jól elkápráztatják a klub színeiben a közönséget. A Barcelona ezzel a trenddel "szembe szállt", ő nem költ sokat más nevelésű játékosokra, saját játékosait favorizálja. Ilyen tizenegy saját nevelésű játékossal állt ki egy spanyol bajnoki mérkőzésre is, és simán elintézte a Levante csapatát.
Talán nem árulok el titkot ha elmondom: a filmben végül minden idő síkban eljön az a pillanat, amikor a főhős felvállalja a döntést és szembeszáll a megszokott renddel. Nálunk mikor jön el ez az üdvözítő pillanat? Ki és mikor válik főhőssé, és mer mást csinálni, mint az aktuális, megszokott (t)rend?..
Kollégák, edzőtársak, klubvezetők, ha jelre vártunk, a magyar foci nemzetközi porondon felmutatott utóbbi harminc éve volt maga a jel.

Kun István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, megjegyzés írásnál mindig légy udvarias, és vállald a neved. Köszönöm!