2012. december 30., vasárnap

Jövőre, veled, ugyanitt?

Szalai László januártól átveszi dr. Mezey György tisztségét az MLSZ-nél. Mezey doktor lemondásával újra felütötték fejüket azok a cikkek, melyben a hozzá nem értésükről oly sokszor tanúbizonyságot tevő Hozzáértő Elit azt boncolgatja, mit NEM kellene tennünk most a magyar fociban.
A magyarok - mikor még használták saját szellemi örökségüket - soha nem a valami ELLEN, hanem mindig a valami MELLETT emelték fel hangjukat. A magyar nyelv ősi, teremtő erejéről már sokat írtam, nem is vinném most el erre a szót, sokkal inkább arra, mit KELLene tennünk. 

Nem győzöm eléggé hangsúlyozni: minden probléma megoldásához muszáj visszatérni a kályhához, a gyökerekhez! Esetünkben ez a magyar tradíció szerinti labdarúgó filozófiánk meghatározása (magának a filozófiának a definícióját megtalálod itt). 
  1. A magyar tradíció szerinti labdarúgó filozófia: labda birtokláson alapuló alakzat, bontó és építő játék.
  2. Ez a stílusban a következőképp jelenik meg: a stílus a filozófia, azaz a gondolkodás mód fizikai kivetülése. Rövid passzokkal földön tartott labdák. A labda elvesztésekor annak azonnali visszaszerzésére való törekvés. Támadó felfogású, vállalkozó szellemű, gyors, kreatív és agresszív játék.
  3. Funkciók tekintetében a következőket kell figyelembe venni: posztoktól függetlenül a labda birtoklását, vagy annak a visszaszerzését szolgáló funkciók betöltése (nyomást adó/labda birtokló, fedező, egyensúlyt adó játékos).
  4. Játék szervezésben: a labda körüli döntő fölény kialakítása mind támadásban, mind védekezésben, a funkciók betöltésének segítségével.
  5. Edzés módszertan: milyen edzés módszertannal valósítható meg a fentebb leírt filozófia a stíluson keresztül, alkalmazva a funkciókat és a játék szervezés ide vonatkozó szabályait, amelyek segítenek a gyerekeknek a legkönnyebben elsajátítani ezt a fajta játékot?
  6. Edzés/oktatás: a pályára kivitt gyakorlatok, ami minden egyes gyakorlat megtervezésénél végig futtatja a fentebb leírt gondolkodási, logikai fonalat. Tartalmazza azokat a verbális én nem verbális információkat, amelyek szükségesek a játék eredményes elsajátításához.
Ez egy rendszer szintű gondolkodás és tervező munka vég terméke.
Tehát a megoldáshoz gondolkodni szükséges!

Nem állítom, hogy ez az egy és igaz út.
Azt viszont igen, hogy logikailag átgondolt, tervezhető, világos célokat magában foglaló működő út. Ami pedig még ennél is sokkal fontosabb, hogy a gyerekek élvezik ezt a fajta játékot. Már a legkisebbek, a 6-7 évesek is ismerik az ő szintjüknek megfelelő a filozófiából fakadó alapvetéseket és ezt örömmel ki is teszik a pályára felismerhető stílusjegyként már a mérkőzéseken is.

Hogy mik ezek az alapvetések? Milyen világos, tervezhető célokat tartalmaz ez a módszer? Logikailag hogyan van felépítve? Ez lesz a következő bejegyzésem témája... de már csak jövőre*.


Nyert meccsekkel, élvezetes játékokkal,
egyéni és csapat sikerekkel, gólözönnel teli
eredményes 2013-as esztendőt kívánok
minden edző kollégának,
utánpótlás játékosnak és szüleiknek!

Kun István


*Ahogy idén, úgy 2013-ban is szívesen állok rendelkezésedre. Szívből remélem jövőre is találkozom itt veled. Addig is ha elakadsz vagy nem értesz valamit, kérdezz, érdeklődj bátran - gondolkozzunk valóban együtt! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, megjegyzés írásnál mindig légy udvarias, és vállald a neved. Köszönöm!