2014. július 11., péntek

Egy korszak vége…

…és most nem a Német – Brazil 7:1-re gondolok. Ugyan a keddi focimeccsel valóban lezárult egy korszak, én mégsem a futballtörténelmet írt dél-amerikai drámát akarom ízekre szedni, megtették ezt helyettem éppen elegen.
A saját életemben történt komoly változás, és úgy érzem, tartozom a pályafutásomat, a szakmai sikereimet, kudarcaimat, fejlődésemet és a saját gondolataimat minderről itt követőknek, vagyis neked is azzal, hogy beavatlak a történtekbe.
"Isten, adj nekem derűt és a nyugalmat, hogy tudomásul vegyem mindazt, amin úgysem változtathatok, bátorságot, hogy változtassak azon, aminek megváltoztatására képes vagyok, és bölcsességet, hogy mindig megmondhassam, mi a különbség a kettő között." - Kurt Vonnegut
Nem titok: az elmúlt 17 évben megmásztam az utánpótlásedzők szamárlétráját
Voltam edző, kiválasztásért felelős vezető, szakmai vezető, felkészítő edző, dolgoztam számos hazai fociklubban, majd minden utánpótlás korosztállyal. Csapataimmal és kollégáimmal volt szerencsém több száz színvonalas és színvonaltalan tornához, bajnoksághoz, hazai és nemzetközi futball rendezvényhez itthon és külföldön egyaránt.
Mindeközben megírtam a „KIDDY11 - A klasszikus magyar futball modern változata” című könyvet, amit nagyon sok blogolvasó, talán te is ismersz. 
Itt a blogoldalamon 2008 decembere óta követhetted az írásaimat edzői tapasztalataimról, benyomásaimról, a véleményemet általában, illetve valamilyen konkrét esemény kapcsán. Ezek a bejegyzések leginkább arról híresek, hogy szakítanak a hazai főáramú foci elképzelésekkel. A bejegyzések alatt és a privát érkező e-mailekben kapott véleményekre reagálva gyakran alakultak ki beszélgetések szakemberekkel, magánemberekkel egyaránt, így sikerült szert tennem rengeteg barátra, pártolóra, és körülbelül ugyan ennyi ellenlábasra is.
Szumma szummárum: az elmúlt 17 évben benne voltam a magyar futball sűrűjében.

Már nem kizárólag a pálya szélén, egy MLSZ íróasztal mögött is helyet kaptam
Egy korszak vége, mindig egy új korszak kezdete. Szerda óta a szövetség Grassroots Igazgatóságán vagyok Grassroots koordinátor.
Személyes célom ebben a státuszban sem változott, továbbra is sikerre akarom vinni, meg akarom reformálni a magyar futballt. De mivel másokat senki sem válthat meg, csak magát, nekem is magamon kell dolgoznom, és a személyes példámon keresztül segíteni, utat mutatni másoknak, a saját maguk megváltásában. Az életemben most bekövetkezett korszakváltás is mindenben ezt szolgálja.
Azonban minden csak a maga ütemében tud haladni, ahogy az évszakokat sem lehet siettetni. Nem is érdemes, mert személyes tapasztalataim azt bizonyítják – és ebben bővelkedem -, hogy a sportágban ez a hozzáállás csak még nagyobb ellenállást fejt ki. Tehát azok, akik mindeddig azt várták, hogy az MLSZ-be való bekerülésemmel egy csapásra megváltozik a magyar labdarúgás metódusa, csalódni fognak.

Személy szerint most téged is arra kérek: legyél türelmes!
Dolgozz továbbra is az egyéni szakterületeden optimálisan, a lehető legjobban – és folyton fejlesztve magad dolgozz saját magadon is!
"Emlékezzél arra, hogy miközben minden ember azt állítja: a legnagyobb jó az okosság, kevesen vannak, akik e legnagyobb jót megszerezni igyekszenek." - Püthagorasz
A magyar labdarúgásnak akkor segíthetsz a legtöbbet, ha a negatívumok sorolása és sárdobálás helyett te magad optimálisan dolgozol és példamutatásoddal a környezeted is erre sarkallod!

Kun István
a Csendes Edző

1 megjegyzés:

  1. Kedves István,

    Kíváncsi lennék, hogy Ön, mint Grassroots koordinátor mit szól az alábbi íráshoz:

    http://www.mifocink.com/?p=5212

    Az írás szerzőjének állítása szerint lényegében pofára, ismeretségi alapon választják ki a C-liszenszes tanfolyamra jelentkezőket, illetve előzetes szakmai tapasztalatot követelnek, ami egy kezdő edző képzésen nonszensz.

    Érdekelne a véleménye, mert ha valóban így működik a kiválasztás, akkor nem is fárasztom magam a jelentkezéssel.

    Üdv

    Horváth Gábor

    VálaszTörlés

Kérlek, megjegyzés írásnál mindig légy udvarias, és vállald a neved. Köszönöm!