2013. április 22., hétfő

A piros ruhás vírus

Nincs férfi, aki ne emlékezne a Mátrix piros ruhás nőjére. A Rendszer kreálta vírus szimbolikája fiatal, kacér és pusztító...

Az a vírus, amit most megmutatok neked, a hazai futballt tekintve hasonlóan végzetes, bár igaz: a jelképe még csak kisiskolás, alig lehet észrevenni, magas sarkú helyett apró focicipő van a lábán, de ami a legfontosabb: nem ellene, érte kell a cselekvés.

Március végén, egy Budapesten megrendezett nagy nemzetközi gyerekfoci torna apropóján végignéztem az U7-es* mérkőzéssorozatot. Az említett rendezvény keretében több helyszínen, a legkisebbektől a legnagyobbakig minden korosztályban folytak a viadalok. A tornát rendezők nem követték a Bozsik Program versenyeztetési ajánlását, a 3:3 elleni kapus nélküli játék helyett a gyerekeknek 5+1-ben kellett játszaniuk 3x2 méteres kézilabda kapukra.
Ezt a néhány másodperces videót a torna egyik meccsén készítettem, és most arra kérlek, nézd végig.
Mit jelképez a focipályán a piros mezes kisfiú?
Mert nem egy egyszeri, izolált és kiragadott történés, amit láttál. A részt vevő nyolc csapatból csak egynél nem láttam a szituációt, két csapatnál szórványosan fordult elő, míg a „maradék” öt csapatnál ez szinte minden esetben így zajlott. Még a mellettem álló szülők azon morfondíroztak, hogy én miért nem a labdát és a labda izgalmakkal teli környezetét kamerázom, addig nekem az járt a fejemben, hogy vajon a saját kapuja előterében ácsorgó piros mezes kisfiú - a jövő talán nagypályán játszó felnőtt focistája - milyen élménnyel lett gazdagabb a mérkőzés után? Mivel jött és vajon mivel ment el? Mit tanult ezen a meccsen? Milyen képessége fejlődött? Hányadik ilyen meccse volt ez? Ki vagy mi ezért a felelős?

Ismerem Mark Williams (1993) vizsgálatait
Szerinte már egész fiatalon, 7-9 éves korban meg lehet különböztetni, hogy melyik gyereknek van magas illetve alacsony képessége, a futballspecifikus döntéshozatalban. Munkája során azt is kimutatta, hogy ezek a futballspecifikus döntéshozatali stratégiák megegyeznek a profi felnőttek gondolkodásmódjával. A felnőtt és a gyerek között az a legnagyobb különbség az, hogy a felnőtt a tapasztalata révén nagyobb eszközkészlettel rendelkezik, és így több alternatíva közül tud dönteni. Azonban maga a döntéshozatal menete, stratégiája ugyan az, mint a tehetséges gyerekeknél.

Olvastam Dr. Katona Ferenc „Az öntudat ébredése” című könyvét
A szerző ebben leírja, hogy a gyerekek agya és gondolkodása a mozgás által fejlődik, a mozgás segíti őket hozzá az információszerzéshez. Minél többet mozog egy gyerek, annál jobban fejlődik az agya és a gondolkodása. Minél fejlettebb az agya és a gondolkodása egy gyereknek, annál bonyolultabb mozgásokat tud végrehajtani. Figyeld meg az óvodás korú gyermeket! A nyugalmi állapot számára szinte ismeretlen. Folytonosan mozgásban van, manipulálja a környezetét, gyűjti az információt, vagyis tanul.

A magyar gyerekekben különleges kincs rejlik
Ez anyanyelvük sajátossága, mely életük első napjától kezdve sajátos gondolkodásmódot fejleszt bennük. Nyelvünk példátlanul gazdag, és rugalmasságánál fogva tökéletesen alkalmas arra, hogy folyamatosan a STÍLUSnak megfelelő információkkal lássuk el a gyerekeket azon az értelmi szinten, amelyiken az életkoruknál fogva éppen tartanak.

Szerinted melyik gyereknek lesz majd felnőttként könnyebb dolga?
Annak, akinek a sokmozgásos alakzatépítő és alakzatbontó játék elsajátítása után, később pozíciótartásos játékrendszert kell tanulnia, vagy annak, aki pozíciós - azaz alakzattartásos - játékrendszert tanult, de felnőttként egy elmozgó játékstílusú csapatba helyezkedik bele?

Íme a válasz: Az alakzatépítő, alakzatbontó, sokmozgásos elmozgó rendszerű játékstílus lényegesen jobban szolgálja a kisgyermekek kognitív értelmi képességeinek a fejlődését, - és egyben a JÁTÉKban való gondolkodásmódjukat - mint az alakzattartó pozíciós játékstílus.

Van rá mód, hogy visszahódítsuk a nemzetközi labdarúgás színterét!
Ahogy a piros ruhás nő, úgy a piros mezes kisfiú sem tehet arról, amit tesz, ahogyan cselekszik. Nincs, nem is volt választásuk, hisz egy saját érdekeit szem előtt tartó, magasabb szintű Rendszer kreálta mindkettőjük viselkedését. „Persze az, hogy a filmben mi történt nem titok. De mi edzők, klubvezetők, az utánpótlásért felelős szakemberek mit tegyünk?...”

Oktasd a gyerekeket felkészülten, kitartóan, már a kezdetektől alakzatbontó-építő játékstílusra!
Ha utánpótlás edzőként mindannyian így teszünk, tudom: nemsokára újra megízleljük a stílusosan játszó, karakteres és eredményes magyar futballsport zamatát!

***
Köszönöm, hogy olvastál és figyeltél.
Ezt a bejegyzésem a Népsport blogoldalán is megtalálod.
Kun István

* Az U7-ben csak a 2006.01.01. után született gyerekek játszhatnak, tehát ezekben a csapatokban vannak olyan gyerekek, akik a verseny napjáig már betöltötték a 7. életévüket, a többiek még csak 6 évesek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, megjegyzés írásnál mindig légy udvarias, és vállald a neved. Köszönöm!