2012. január 24., kedd

Mi magunk legyünk a változás!

Három hete dolgozom megszállottként az új könyvemen. Rég nem érzett lelkesedést ad a téma, a korszakalkotó innováció, ami átfogóan lép majd fel a magyar utánpótlás labdarúgásban – az új STÍLUS kidolgozása. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy itt-ott már több írásos anyagban is érinthettem ezt a témát, ráadásul saját csapatomnál azonnal kitudom próbálni az elméletem, vagyis párhuzamosan a könyv írásával tesztelem a gyakorlatban.

A mostanság gyakori, szakemberekkel történő beszélgetéseim alkalmával világosan kirajzolódott előttem: labdarúgásunk mai nyelvezete teljesen elveszítette a magyar nyelv kifejezőképességét. Megdöbbentett a felfedezés, de az idegen nyelvekből átvett szavak és kifejezések alapjaiban módosították a labdarúgásban való gondolkodásunkat is. Átírták a kiindulópontot, és ettől teljesen vakvágányra került a labdarúgóedző és az utánpótlás képzésünk is. Örömömre szolgál, hogy egy-egy diskurzus alkalmával - tisztázva az alapfogalmakat – már a szakma tapasztalt öregjei is másként tekintenek a futballra. Bárki bármit mond, igenis megvan bennük a nyitottság, az újító, jobbító szándék! Azok, akik az elmúlt 30 évben gyakorlatilag meghatározták a magyar labdarúgást, értik és érzik a változás lényegét, és széles mosollyal nyugtázták felém: „Igen, erre már én is gondoltam!”

Ami egyértelmű, hogy az új anyagnak tartalmaznia kell egy olyan közérthető fogalomtárat, amely leírja és megmagyarázza a kiindulópontokat, amely világossá teszi az edzőknek azt az irányvonalat, amelyet a játékban való gondolkodásukban követniük kell! Addig nem is érdemes elkezdeni és kipróbálni az új anyagot, amíg ezek a fogalmak nincsenek tisztázva. Új alapokról indulva még egy régi anyag is teljesen más színezetet kap. A hosszú évek óta emlegetett szemléletváltásnak az egyetlen lehetséges eszköze, hogy az alapfogalmakat, a kiinduló pontokat letisztázzuk és újraértelmezzük, immár a magyar nyelv fantasztikusan gazdag leíró képességét segítségül hívva.

Még rengeteg munka vár rám. Nagy segítségemre van a csapatom, akikkel az elmúlt három hétben a már említett alap dolgokat kezdtük megvalósítani. Nem titkolom: mi most elölről kezdtünk mindent. Szinten minden edzés elején tíz-tizenöt percet az elméleti képzésnek szentelünk. Használom a taktikai táblát, amelyen mágneses bábukkal szemléltetem a gondolataimat, projektor segítségével animációs programmal megszerkesztett edzésfeladatokat vetítek nekik, így mozgásban láthatják a gyerekek az elvégzendő edzésfeladatokat, a megtanulandó alapelveket. Szintén kivetítve keresünk olyan mérkőzés jeleneteket, amely szemlélteti az elképzeléseinket. Mondanom sem kell, hogy a mai gyerekek nagyon fogékonyak az új dolgokra és természetesen a technika segítségével leadott információkat könnyebben feldolgozzák. A gyerekek az elektronikus eszközök segítségével jutnak a legtöbb információhoz, pusztán ehhez alkalmazkodtam én is.

A pályán a három hét elteltével szemmel látható, hogy a gyerekek kezdik megérteni az új STÍLUS alapelveit. Már ők, saját maguk között beszélnek róla, felhívják egymás figyelmét arra, hogy mi is lenne az új módszerben a dolguk a társaknak? Nőtt az edzéseink tempója - ami az egyik, ha nem a legnagyobb hiányossága a jelenlegi utánpótlásedzéseknek. A feladatok és az újfajta játékszervezés önmagában megköveteli a magasabb sebességtartományt a végrehatásban. Persze ehhez illeszteni kell egy újfajta kondícionális képzést is, hiszen a magasabb tempó másfajta erőnlétet követel. Edzéseimen a játékot mindannyian az edzés legfőbb részének tekintjük, ebből és az új stílusból fakadóan a gyerekek játéktempója és a színvonal is klasszisokkal megemelkedett. A külső szemlélőknek is feltűnt a változás. A gyerekek egyre magabiztosabbak, és reményeim szerint ezt a felkészülési időszakból sikerül a versenyidőszakra is átültetnünk.


Az alakzat építő és alakzat bontó játékszervezés egyik alapfeladatát mutatja a fenti kis videó. Egy négyszög lebontását láthatod háromszögre, majd azt is továbbontva két ember kapcsolatára. A megszokott számháború, mint például a 3:1 elleni szituáció - amit sokszor bekiabálnak az edzők - elvárják, hogy a gyerekek felismerjék ezeket és megoldják az adott játékhelyzetet. A mostani felfogásban alakzatokat kellene felismerni a gyerekeknek és azoknak az alakzatoknak a kreatív átalakítását, lebontását, felépítését megvalósítani. A gyerekek gondolkodása sokkal fogékonyabb a kézzelfogható dolgokra. Könnyebben megjegyez egy alakzatot, mint egy , számára semmilyen konkrét információt sem hordozó szám kombinációt. A további fejtegetés és ennek tudományos elméleti háttere, már a könyv témáját képezi, azaz nem árulhatok el egyenlőre többet róla - annyit azonban igen, hogy ez a feladat nem  kezdő szint, vagyis a jó végrehajtáshoz már kell egy kis előképzettség.
“Mi magunk legyünk a változás,
amit látni szeretnénk a világban. ”
Mahatma Gandhi

Kérlek, ha tudod, oszd meg ezt a bejegyzést minden barátoddal, akiről úgy véled örülne a hírnek:
A változás már küszöbön áll, közeledik az IGAZI szemléletváltás a magyar labdarúgásban!

2 megjegyzés:

  1. Thanks for taking time for sharing this article, it was excellent and very informative it’s my first time that I visit here i found a lot of informative stuff in your article keep it up thank you.
    How much is Health Insurance

    VálaszTörlés
  2. Kedves blogolvasók. Azért írok, mert a fő témátok a sport, és egy sporttal kapcsolatos pályázatot szeretnék mindenki figyelmébe ajánlani. A MOL Új Európa Alapítvány idén is fiatal sportolókat támogat http://urli.nl/ujeuropasport . adjátok tovább ti is

    VálaszTörlés

Kérlek, megjegyzés írásnál mindig légy udvarias, és vállald a neved. Köszönöm!