2010. december 12., vasárnap

Felmérés meglepő eredménnyel!

A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia szakmai napokat szervezett 2010. december 8-9-én a felcsúti akadémián és az alcsútdobozi Sport Hotelben. A csütörtöki napra engem is meghívtak előadónak. A kiválasztás lehetőségei a kognitív képességek tükrében címmel megtartott előadásomnak az adta meg a savát-borsát, hogy a 36 partner egyesületből érkező 74 gyerekkel a gyakorlati megmérettetés előtt ki tudtunk töltetni egy feladatlapot. A feladatlapon négy általános gondolkodást és négy speciális labdarúgó feladatban történő gondolkodást igénylő feladat szerepelt. Az előadásra délután került sor, addigra sikerült kielemezni a feladatlapokat, az eredmények elég meglepőek lettek. A négy feladatból, ha egyet sikerült jól megoldani, akkor 25%-os, ha kettőt, akkor 50%-os és így tovább volt a teljesítmény. Az általános részben a gyerekek 67%-a érte el a 75%-os, vagy a fölötti értéket, azonban a labdarúgó specifikus feladatban a gyerekeknek csak 35%-a tudott 75% felett teljesíteni!
Ez nagyon nagy különbség!
Az előadásomban feltettem a kérdést az edzőknek, hogy vajon ők mit gondolnak, miből adódhat ez az óriási különbség? Mivel még azt is elmondtam nekik, hogy az eredményeket a statisztikai próbák eredménye szerint nem befolyásolta sem az életkor, sem a futballban eltöltött évek száma, ezért az edzők egyöntetűen azt hangoztatták, hogy az edzések minőségében, illetve az edzők személyében van a hiba.
Ez egy nagyon őszinte és ön kritikus kijelentés az edzők részéről. Ezen felül viszont egy nagy lépés is a javulás felé, hiszen ki merik jelenteni, hogy még nekik is van mit tanulni!
Az út adott, csak rajtunk múlik, hogy mennyit tanulunk meg és a tudásunkból mennyit és hogyan adunk át a gyerekeknek.

"A Puskás Akadémia Szakmai Napok csütörtökön délelőtt tehetségkiválasztó edzéssel folytatódott, majd délután megint az elméleté lett a főszerep. Két előadás után kölcsönös tapasztalatcserével zárult a program. Harminchat partneregyesület képviselőit láttuk vendégül.



Négy korosztály (1997, 1998, 1999, 2000) gyerekei lepték el reggel kilenckor az Akadémia Szakmai és Orvosi Központját. Összesen hetvennégy tehetséges labdarúgó érkezett Felcsútra, akik az Akadémia edzői segítségével foglalkozásokon vehettek részt a tesztcsarnokban. A Nagyecsed, Tabáni Spartacus, Badacsonytomaj, Százhalombatta, ZTE, Cegléd, Budafok, Ercsi, Budatétény, Tápiószecső, Gyöngyös, Budapesti Sólymok, Pécsi VSK, Balmazújváros, Mogyoród, Bicske, Videoton, Érdi VSE, RTK, Dunaújváros, CSHC, Siófok, Békéscabai UFC, Mátészalka, Balmazújváros, Monor, Keszthely, III. ker TUE csapataiból jött fiatalok előbb Simon Balla Istvánnal labda nélküli koordinációs edzésén vettek részt a tesztcsarnokban. A labdás gyakorlatokat akadémista edzőink vezényelték a srácoknak. Minden gyermek szorgalmát oklevéllel ismerte el a szakmai vezetőség.

Délután a Sport Hotelben folytatódott a program. Tóth-Zele József, a Real Madrid korábbi ifiedzője, a PFLA madridi képviselője, Akadémiánk Szakmai Irányító Testületének új tagja a spanyol futball miliőjéről beszélt, majd a TF doktorjelöltje, Kun István a Kiválasztás a kognitív képességek tükrében című előadása következett. A fiatalok a reggeli regisztráció után két részből álló tesztet töltöttek ki. Az első felében általános logikai gondolkodás volt központban, a második részben a sportágspecifikus gondolkodást tesztelték. A nyílt edzés alatt kielemzett teszteredmények szerint általános képességben a gyerekek 65-70 százaléka teljesíttett 80 és 100 százalék között, ezzel ellentétben a labdarúgástesztnél 35 százalékuk érte el a 85-100százalékos szintet. Az előadás többek között a teszteredményekre keresett magyarázatot.

A záróblokkban Gellei Imre szakmai igazgató és a partneregyesületek képviselői összegezték a szakmai napok tapasztalatait."

Forrás: http://www.pfla.hu/?q=news/1392

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, megjegyzés írásnál mindig légy udvarias, és vállald a neved. Köszönöm!