2010. június 8., kedd

Kell egy csapat..

Most, hogy nem sokára kezdődik, már mindenki azt találgatja: vajon melyik csapat fogja megnyerni a VB-t? Más-más csapatok mellett érvelnek szurkolók és szakértők egyaránt. Az idény és egyben a bajnokság vége előtt egy héttel, a legtöbb gyerekcsapatban szintén elkezdődik egyfajta mozgolódás; lesz, aki elmegy és lesznek újonnan érkező gyerekek is. Ha nem is teljesen, de edzőként mégiscsak új csapatot kell most felépítened…

De mi a jó csapat ismérve? Mitől lesz egy csapat jól működő és eredményes? Ezekre a kérdésekre kaphatsz most válaszokat – profitálj belőlük szabadon, hiszen igaz , ahogy a felnőtt úgy a kölyökcsapatokra egyaránt.
Csabagyöngye SC

Akár a régi idők fociját, akár a 2010-es futballt nézzük, egy csapat akkor tud a legjobban működni, ha a csapat tagjai egyenként is a saját személyiségük részének tekintik a csapatot.
Amikor valaki kijelenti, hogy én az xy csapat tagja, vagy balhátvédje vagyok, akkor már saját személyiségének részévé tette a csapat tagságát. A gyerekeknél ez elég könnyen megy, hiszen aki szeret a saját csapatába járni, könnyen saját személyiségévé teszi a csapatot. A csapat mezébe jár iskolába, a csapat címerével ellátott személyes tárgyak veszik körül, a csapatát és a csapat tagságát is büszkén hangoztatja egy másik csoportban, közösségben, és kiáll saját csapata érdekeiért. Azt gondolhatnád ez egy természetes folyamat. Igen, az lenne, ha az ember nem lenne hiú, becsvágyó és esendő lény..


Válogatott mustra

Kezdésnek nézd meg a magyar válogatottat.
Hogy lehet az, hogy a klubcsapataikban külön jól teljesítő egyének a hazai válogatott csapatában mélyen tudásuk alatt játszanak? Talán ez a csapat, a nemzeti tizenegy és a címeres mez számukra valamilyen negatív felhanggal bír, és ezért nem idomul a személyiségük részévé? De beleshetsz a spanyol portára is. A játékosok klubcsapataikban szintén kimagaslóak, de válogatottként nem nyernek már évek óta semmit. Igaz, ők a 2008-as EB-n egy időre félretették a Spanyol, Katalán, Baszk és még ki tudja mi VAGYOK jelzőket, hogy végre tiszta szívükből kimondják: Spanyol válogatott VAGYOK! – De lesznek-e azok ezen a VB-n is? A hollandokra ugyanez a kérdés áll. És az argentinok? Szerinted fel tudják dolgozni, hogy nem Lionel Messi fut ki kék fehér mezben a gyepre, hanem az argentin nemzeti válogatott? Vagy nézd meg a portugálokat, akiknél ugyan ezt találod pepitában, csak Ronaldoval.


Kis sportpszichológia

„A csapatjáték eredményességének alapja a játékosok egymással való harmonikus összjátéka.” Ezt csak edzésen lehet elsajátítani, ami az edző felelőssége.

„Ehhez meg kell találniuk saját maguk helyét, és érzékelniük kell társaik pozícióját, mindnyájuk teljesítményének fontosságát tisztán kell látniuk, és becsülniük kell ahhoz, hogy kölcsönösen ki tudják szolgálni egymást.”
Azaz a csapatot a saját személyiségükké kell tenniük, benne az összes csapattárssal és a saját szerepük fontosságával a csapaton belül. Becsülniük kell a saját csapattársukat, mert csak ebben az esetben tudják őket alázatosan kiszolgálni, kisegíteni. Ugye mindenki látott már saját csapattársával veszekedő játékost? És nem csak gyereket, hanem felnőttet is számtalanszor. Az egymást hibáztató, egymást nem becsülő, sértődött játékosokból álló csapat nem funkcionál, azaz legtöbb esetben veszít, legyen az gyerekcsapat, vagy a VB döntős nagyágyúk bármelyike.

„A praktikus játékhelyzetben egyeztetniük kell a közös akció tervét és azt az egyes posztokra leosztva a legrövidebb úton, leggyorsabban kell végrehajtaniuk. Sok lépésben végrehajtott, egyeztetett mozgásokra, mozdulatokra van szükség-úgy, mintha egy testnek lennének a karjai, (Siva istennő mintájára), aminek a mozdulatait az agy rendezi össze (az edző), így lesz összehangolt a terv kivitelezése.”
Tehát az edző az edzéseken építi a csapatát, úgy, hogy figyelembe veszi az egyének csapaton belüli érdekeit, szerepeit, kvalitásait és természetesen az edző is a személyisége részévé teszi a csapatot. Nem uralkodik rajta, hanem építi, fejleszti, neveli, vezeti azt.

„Fontos, hogy a játékosok érezzék egymás jelenlétét, kiszolgálják egymást annak érdekében, hogy a legjobb, leggyorsabb úton járjon a labda. Folyamatosan egymásnak kell alárendelődniük, helyzetbe hozniuk egymást.”
A játékosoknak ezáltal meg kell bízni az edzőben, hogy amit ő kitalált és amit általa begyakoroltak, az működni fog, működik. A csapattársakban is bízni kell, hiszen aki ma megnéz egy mérkőzést, profi szinten, az azt fogja látni, hogy az őrült nagy iram közben gyakran felnézni sincs idő, a játékosok érzésből teszik a labdát, mert számítanak arra, hogy a társuk ott lesz, ahova ők a labdát rúgják. Jellegzetes kép, amikor a labda balra megy a passzt fogadó játékos meg jobbra mozdul – a riporterek azonnal megjegyzik, „nem értették meg egymást, nem volt meg a kellő összhang”.


Az a csapat fog nyerni amelyik folyamatosabban tud játszani


Vagyis, amelyiknél a legnagyobb összhang van, ahol mindig, mindenki tudja, hogy kinek mi a feladata a támadásban és a védekezésben, illetve ahol a fellépő hibákat a csapattársak kijavítják. Ahol mindenki tisztában van saját és a többiek feladatával. Így fogja érzékelni, hogy társa nem tudja megoldani a rábízott feladatot, ezért ő megy és segít neki. Nem leszid, vagy flegmázik, hanem támogat és biztat. Ez a futball csapategység, legyen szó kicsikről vagy nagyokról.


Mikor nemsokára leülsz és nézed a VB közvetítésen kedvenc csapatodat, figyeld meg: ezek a sikerjegyek mennyire jellemzik a te tizenegyedet? Ha gyerekcsapatot edzel használd ezeket az információkat a következő szezonban a csapat edzésein. De ne csak edzd őket.. sőt! Főleg nem edzened kell őket, hanem tanítanod!

Ne felejtsd: a sport nem más, mint a személyiség mozgás által történő fejlesztése! Ahhoz, hogy csapatod eredményes legyen, azt saját személyiségévé kell tennie minden egyes apró játékosodnak is. Tanítsd futballozni a gyerekeket!


Kun István

(Az idézetek Budavári Ágota Sportpszichológia c. könyvéből valók)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, megjegyzés írásnál mindig légy udvarias, és vállald a neved. Köszönöm!