2009. április 13., hétfő

Hogyan hozhatsz ki a kis játékosokból NAGY TELJESÍTMÉNYT?

11 egyszerű, de hatékonyan alkalmazható tipp

gyerekfoci edzőknek!

1. Mondd el a gyerekeknek, mi a játék célja!

Felnőttként számodra egyértelmű: a futballjáték célja a góllövés, és ezzel együtt az ellenfél góllövésének megakadályozása.

De te gyerekeket oktatsz, és ha hiszed, ha nem, a 6-8 éves focisták gondolkozási szintjén ez az egyszerű tény még nem világos, így ha nem mondod el, nem fogják tudni. Tudatosítsd bennük sok-sok, egymást követő edzésen. Legalább ennyire fontos az is, hogy rendszeresen emlékeztesd őket rá: az a csapat nyeri majd a meccset, amelyik a meccs lefújásáig több gólt lő a hálóba!


2. Határozd el magadban, mi lesz az edzés fő célja!

Hogy edzésen mire van szüksége játékosaidnak, miben kell fejlesztened őket, azt te tudod.

De arany szabály: törekedj rá, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, sikerélményhez jussanak, mindig tanuljanak valami újat, és közben fejlődjön valamelyik képességük (gyorsaság-mozdulat és gondolkodás, téri tájékozódás, egyensúly érzék, ritmus érzék, kinesztetikus képesség).

3. Edzéstervezésnek nincs helye az öltözőben!

Veled is előfordult már, hogy nem volt időd felkészülni, és az öltözőben dobtad össze az edzés anyagát?

Kerüld el azzal a felesleges feszültséget, hogy megtervezed előre az egész szezont. Dönts időben, hogy mit akarsz majd megtanítani a gyerekeknek, így alapból felkészült leszel az edzésekre. Tudd, hogy az adott időszakban mi a tananyag, tudd a szükséges gyakorlatsorokat, így könnyen ki tudsz majd választani az adott edzésre is feladatokat. Törekedj rá, hogy mindig előre felkészült legyél, mert az rengeteget segít az edzés gördülékeny levezetésében!

Persze adódhatnak váratlan helyzetek, de ezeket nem szabad az edzésre, vagy a pályára vinni, a srácok ebből nem láthatnak semmit. Ehhez nyújt támogatást, ha előre tervezel, és ennek a tervnek az edzésanyagát fejből is tudod – így könnyen átvészelheted majd a nehezebb napokat is.

4. Próbálj meg lazítani!

Természetes, hogy amit elterveztél, azt akkor is végig szeretnéd vinni az edzésen, ha a srácok láthatóan nem nagyon élvezik, hiszen dolgoztál vele, sokszor nem is keveset.

De edzőként tudnod kell, hogy az eredményességhez mindig a gyerekek aktuális hangulat állapotához és tudás szintjéhez kell igazítanod az edzésfeladatokat, függetlenül a benned előre megfogalmazott edzéstervtől. Ha még nincs tapasztalatod, jó kiinduló pont lehet, ha egyszerűen csak figyeled a gyerekek reakcióit. Máris tudni fogod, mely gyakorlatok lehetnek aznap igazán építőek és hasznosak, és melyek nem.

5. Kezdj mindent az elején!

Az öltözőben edzés előtt mindig kérdezd meg a gyerekeket: mi történt velük, mióta nem találkoztatok?

Az őszinte érdeklődésből egy kötetlen beszélgetés alakul ki, ami jó hangulatba hozza a srácokat. Olyan lelkesedéssel, amilyennel csak tudod, mondd el, hogy milyen feladatok lesznek az edzésen. Ha te lelkes vagy, az átragad a srácokra is! Már beszéded közben figyeld a reakciókat, hogy érezd, aznap milyen hangulatban vannak, hogy melyik feladatot, hogyan fogadják. Így már előre ki tudod következtetni, melyek lehetnek majd a kevésbé kedvelt részek, ahol ha úgy adódik, reagálnod és változtatnod kell majd a feladat menetén.


6. Használd ki: a gyerekek utánzással tanulnak a legjobban!

Utánzásból, vagyis, ne csak mondd (pl.: vezessük át a labdát a bóják között), hanem valóban mutasd meg számukra a feladatokat!

Ezzel nem csak azt biztosítod, hogy könnyen „másolható” leszel, hanem együtt dolgozva velük a renoméd is nő a szemükben.

7. Ismerned kell játékosaidat!
A meccseken tudnod kell, mi az, amit edzésen már megtanítottál a srácaidnak, és ebből mi az, amit viszont is láthatsz a játék során.

Pszichológiai tény, hogy amit nem sikerült elsajátítaniuk az edzéseken, azt nem is fogod viszontlátni az éles játékban sem tőlük. Teljesíthetetlen elvárásokkal csak a frusztrációs falat építed bennük.

8. Figyelj magadra is!

A meccseken karba tett kézzel szoktál a csapatodnak utasításokat osztogatni?

Ez a testbeszéd elárulja számukra, hogy feszült vagy. Ráadásul a karba tett kezek gátolják az információ befogadását, így csak a saját elképzeléseid járnak majd a fejedben, nem tudsz megnyílni a mérkőzés történéseivel szemben. Engedd le a kezeid, és meglátod: sokkal több információ jut majd el hozzád a meccsről, és az aktuális helyzetek megélésével együtt jobban segíted majd csapatodat is!

9. Könnyítsd meg a dolgod – már a meccs előtti nap!

Te mikor döntöd el, hogy ki legyen a kezdő csapatban?

Szerencsés, ha már előző nap tudod, így az öltözőben csak a kezdők kijelölése, a bíztatás és a taktika elmondása marad. A megálmodott kezdőt ne sztenderdekre alapozva, hanem a legutóbbi hét teljesítménye alapján állítsd össze, és legyen meg a fejedben már a meccs előtti nap, ez a lehetséges kezdő csapat. A meccsek helyszínére te érj oda leghamarabb, így fogadni tudod az érkező játékosokat. Ha együtt utaztok a bajnokság színhelyére, még jobb a helyzet, útközben mindegyikkel beszélgess pár mondatot és figyeld meg a reakciókat. Ez alapján láthatod, ki milyen állapotban van, és ha a megálmodott kezdő csapatból valakit nem látsz rendben, vizsgáld meg az okokat, hisz aki jól dolgozott egész héten, az megérdemli, hogy most játszon. Lehet, hogy csak egy jó szó, egy kis törődés, ami oldja a feszültséget, de az is előfordul, hogy nem reggelizett, vagy az izgalom miatt szorulása van, fáj a hasa. Figyeld mindig a gyerekeket, vedd észre, ha szükségük van rád!

10. A pozitív elvárás csodákra képes!
Te mit használsz többször, dicséretet, vagy kritizálást?

Próbáld ki ezt! Egy nagyon nehéznek ígérkező torna előtt az öltözőben, a pusztán száraz, taktikai utasítások helyett minden gyereknek egyesével mond el, hogy ő miben a legjobb, és hogy ezt bármikor meg is tudja tenni. Azt is mondd el, hogy egyéni erősségük, hogyan használ a csapatnak. A teljesítmény? Tapasztalatból mondom: 100% tornagyőzelem. Próbáld ki, és te is látod majd csapatodban a magabiztos, sikertől ragyogó, elégedetten vigyorgó kis arcokat!

11. Csapatod meccsén nem lehetsz játékos!

Edzőnek vagy inkább játékosnak érzed magad a mérkőzéseken?

Ha játékosként állsz a pálya szélén, akkor csak a megtörtént eseményekre tudsz reagálni, amivel nem segíted a csapatodat. A múlt már elmúlt, előre felé kell tekintened. Ehhez viszont elemezni kell a játékhelyzetet – vagyis edzőnek kell lenned, játékos helyett. Így majd megoldásokat tudsz a csapat elé tárni, reagálások, dörmögés, kritizálás helyett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, megjegyzés írásnál mindig légy udvarias, és vállald a neved. Köszönöm!