2009. május 25., hétfő

Hasznos tippek tanuláshoz!

cv
Néhány hét, és itt a tanév vége.
Már javában dübörög a nyár, és bizony egyre nehezebb leülni a szép időben egy-egy tankönyv elé.

De ha hiszed, ha nem, ebben is segít neked az edzés.
Mikor én gyerek voltam, a suliból szinte minden nap egyből edzésre mentem. Tudtam, ha a suliban figyelek, akkor kevesebbet kell már otthon tanulnom. Az edzés után hazaérve, gyorsan megcsináltam a leckém, és lefekvés előtt mindig maradt még időm játszani is.

Az edzés neked is segít kialakítanod az időbeosztásod, rendszerességre nevel és erősíti benned a kötelességtudat kialakulását…s az a csodálatos benne, hogy mind emellett megmarad játéknak! Lehet élvezni, és ha összeszedett vagy, jól osztod be az idődet, akkor hazaérve a tanulás után még mindig elég szabadidőd marad.

Tudod, én gyorsan rájöttem: ha már úgy is ott kellett lennem egész nap a suliban, saját érdekemben egyszerűbb odafigyelnem az órákon, ahelyett, hogy igyekeznék „kibekkelni” a suliban töltött időt!
Így hazaérve harmad annyi idő alatt végeztem a házival, mint azok az osztálytársaim, akik órákon inkább leveleztek, vagy rajzolgattak, ahelyett, hogy figyeltek volna.

Tegyük fel, úgy érzed végeztél, és megtanultad az adott napi leckédet.
De vajon tudod is?
Akkor vagy készen a tanulással, ha érted a lecke összefüggéseit.
Ahhoz, hogy ezt el tudd dönteni, tedd fel magadnak, és válaszold meg az alábbi kérdéseket:

Mire vonatkozik mindaz, amit elolvastam?
Milyen saját címet adnék neki?
Mi volt a lényeg? (csak egy mondatban!)
Van olyan rész, amit nem értettem meg? (ha igen, azt járd körül még egyszer - megéri!)
Milyen következtetést tudok levonni a témával kapcsolatban?

Te lámpalázas típus vagy?
A felelés, témazáró drukkal jár, ami egy bizonyos határig szükséges, elkerülhetetlen, de ha túl nagy a lámpaláz, az az eredménynek is árt, ráadásul pocsék közérzetet okoz.

De mitől is félünk tulajdonképpen, amikor kitör rajtunk a lámpaláz?
• Attól, hogy teljesítenünk kell.
• Attól, hogy szerepelnünk kell.
• Attól, hogy beszélnünk kell.

Ezt a három mumust egyenként kell – és lehet – legyőzni.

1. Az alapos tanulás, felkészülés után tulajdonképpen nem kellene attól félned, hogy leblokkolsz, amikor előtted a tesztlap, vagy kihív a tanár felelni. Mégis előjöhet ez a félelem, ami ellen az a legjobb védekezés, hogy megkérdezed magadtól: mi a legeslegborzasztóbb, ami megtörténhet? Nem jut eszembe valami, és kapok egy rosszabb jegyet. Összedől ettől a világ? Majd kijavítom. Csak a strébereknek nincsenek gyengébb osztályzatai. Így aztán egyszerűen nem érdemes rettegni emiatt.

2. A szereplést gyakorolni kell, akkor nem fogsz félni tőle.
Állj a tükör elé, és mondd fel a feladott verset, földrajzleckét stb. a tükörképednek! Még jobb, ha valódi közönség – barát, osztálytárs, testvér, szülő – előtt teszed ezt. Készíts a telefonoddal hang, vagy videofelvételt a „próbavizsgádról”, és értékeld ki! (Tudnod kell: a színészek, tévések, sportolók is ezt teszik.)

3. A beszédkészségedet ugrásszerűen javítja, ha naponta legalább negyed órát hangosan olvasol ízlésed szerinti szépirodalmat: novellát, regényt. (Kipróbáltam, nagyon igaz!)

4. A vissza-visszatérő rossz gondolatok, a félelem, szorongás ellen is felvértezheted magad.
A kudarc az élet – főként a diákélet – természetes velejárója. Kevesebb kudarc ér azonban, ha sokkal többször gondolsz arra, hogy biztos sikerül, nem pedig az ellenkezőjére. Kimondott szavaidnak óriási hatalma van: ezért kerüld a bizonytalanságot kifejező szavakat! Sose mondd: talán sikerülhetne is...! Ehelyett inkább azt mondd: sikerülni fog! Ha általában kerülöd ezeket a kifejezéseket, szófordulatokat, az idővel segít abban, hogy megerősödjön az önbizalmad.

Hogy milyen erős az a lámpaláz, vizsgadrukk, ami még természetes?
Ez egyénenként változik. De az olyan nagy izgalom, ami hasmenéssel, remegéssel, szédüléssel jár, mindenképpen káros. Vannak egyszerű technikák, amelyek segítenek higgadt maradni, vagy visszanyerni az önuralmadat. Enyhébb esetekben elegendő, ha néhány légzőgyakorlattal segítesz magadon. Vegyél nagy levegőt egészen le a hasadba, majd négyszer annyi idő alatt, mint ahogy beszívtad, fújd ki! Ezt ismételd meg négyszer, ötször. Fontos, hogy olyankor gyakorold be ezt a légzési technikát, amikor egyáltalán nem izgulsz.
Feltétlen próbáld ki, hidd el: csodákra képes!


Szívből kívánok neked jó tanulást, és valóban jó év végi jegyeket!

Kun István


Szeretnél még több tippet? Klikkelj a www.tanulasmodszertan.hu -ra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, megjegyzés írásnál mindig légy udvarias, és vállald a neved. Köszönöm!