2009. július 27., hétfő

Ami nincs az interneten, az nem is létezik?

cv
Az NRC Piackutató felmérése az első, mely a magyar gyerekek internetezési és fogyasztási szokásait, valamint az online reklámokhoz való hozzáállását vizsgálja, és az adatok egy részét publikussá is teszi.
A VMRkids 2007 kutatás eredményeiből többek közt kiderült, hogy már a 6 évnél fiatalabbak is interneteznek - elsősorban játékra használják a világhálót.

Az NRC Piackutató az Egyszervolt.hu gyermek és családi portállal együttműködve 2007 júliusa és szeptembere között felmérte a 15 évesnél fiatalabbak internetezési szokásait. Hasonló vizsgálat korábban nem készült hazánkban. Az összesen 2 500 internetező gyermek megkérdezésével lezajlott kutatás eredményei szerint, míg a 11-14 éves internetezők több mint fele évek óta használja a világhálót, a 7-10 évesek kétharmada az utóbbi egy évben kezdett internetezni, az ennél is fiatalabbak 55 százaléka pedig az elmúlt pár hónapban lett internet-használó. Ez jelzi, hogy az internet használatát viszonylag korán, jellemzően már 10 éves kor alatt elkezdik a gyerekek(táblázat>>).

„A VMRkids célja, hogy megismerjük a gyerekek internetezési szokásait. Az idén először elvégzett kutatás megmutatta, hogy sok igen fiatal, 6 év alatti gyermek is aktívan használja a világhálót. Ez nem csupán a reklámpiac számára vet fel új kérdéseket és lehetőségeket, de az internetes biztonságtechnikai szoftvereket - így például a szülőfelügyeleti eszközöket - is a figyelem középpontjába helyezheti" - emeli ki Kurucz Imre, az NRC kutatási igazgatója.

Ezen adatok alapján joggal állíthatjuk, hogy az internetet ma már nem lehet kikerülni. Egyes szakértők azt is állítják, ami nem található meg az interneten, az nem is létezik.
A labdarúgásban használatos, úgynevezett „scouting“ oldalakat csak a licencel rendelkező menedzserek látogathatják. Ezeken az oldalakon csak leigazolt, egyesületben játszó gyerekek találhatók. De rengeteg az olyan fiatal, aki nem jár egyesületbe, de attól függetlenül még lehet jó futballista.

A www.kiddy11.hu oldal megalkotóinak az volt a szándéka, hogy a hazai futballutánpótlás világában, egy bárki által látogatható, virtuális, globális találkozási pontot nyújtson, ahol mindenki regisztrálhatja magát, és ahol edző, szülő, érdeklődő megtalálja az általa keresett személyt, vagy információt.


cv

2009. július 21., kedd

Farkasok harca

cv

Egyszer, egy idősebb Cherokee benszülött amerikai így tanította az unokáit az élet dolgairól:

Harc dúl bennem… egy szörnyű háborúskodás két farkas között.

Az egyik farkas képviseli a félelmet, a haragot, az irigységet, a bánatot, a sajnálkozást, a mohóságot és a kapzsiságot, az arroganciát, a gőgöt és az önteltséget, a fennhéjázást, az önsajnálatot, a bűntudatot és a bűnösséget, a neheztelést, a megbántódást, a kisebbrendűségi és a felsőbbrendűségi érzést egyaránt, a hazugságokat, a hamisságokat, a büszkeséget és az egót.

A másik farkas pedig a vidámságot, a jókedvet, a békességet, a szeretetet, a reményt, a megosztást és az együttérzést, a derűt és a nyugalmat, a higgadtságot, a szerénységet, a kedvességet, a jóakaratot és a jóindulatot, a barátságot, a bátorságot, a beleérző képességet, a nagylelkűséget, az igazságosságot, a könyörületet és a részvétet, a bizalmat, a becsületet, a hűséget és a hitet képviseli.

Ugyanez a harc folyik bennetek is és minden élő emberben.

A gyerekek pár pillanatig elgondolkoztak a hallottakon, majd az egyikük megkérdezte a nagyapját:

Melyik farkas fog győzni?

Az öreg Cherokee egyszerűen ezt felelte:

Az, amelyiket tápláljuk.



cv